FødevareWatch

Klarere randzoneregler vedtaget

Et bredt poltisk flertal har ændret randzoneloven, så det bliver nemmere for landmænd og myndigheder at følge og håndhæve den omstridte landbrugslov.

Foto: Novozymes/ PR

Bøvl og tvivl har præget randzonernes første år på den danske landbrugsjord. Loven har været svær at administrere, og mange landmænd har til stor frustration været i tvivl om randzonernes placering.

Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har i dag sammen med regeringen stemt for lovændringen, som træder i kraft 1. august.

"Jeg er meget glad for denne lovændring, som letter landmændenes hverdag og styrker deres konkurrenceevne. Men samtidigt vil jeg understrege, at regeringen ikke rykker en tøddel på sine høje miljøambitioner. Vi fjerner bøvl og usikkerhed hos landmændene og redder 25.000 hektar randzoner, som var kommet i farezonen," udtaler fødevareminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Ændringen af randzoneloven betyder, at lovpligtige randzoneareal falder fra omkring 50.000 til ca. 25.000 hektar. Den manglende kvælstofreduktion som vil opstå ved lovændringen, vil ifølge Fødevareministeriet blive håndteret igennem regeringens forslag til nye vand og naturplaner, der kommer til efteråret.  

Fødevarer, drikkevarer, detail og landbrug. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

"Med dagens ændring og brede kompromis håber jeg, at der falder ro på den højlydte debat omkring berettigelsen af de tilbageværende randzoner. Randzoner er et af de bedste instrumenter til at sikre et ordentligt vandmiljø – uden det koster en bondegård. En ro som både landmænd, natur og miljø fortjener," tilføjer Fødevareministeren.

Randzoner er det ti meter bredt areal langs vandløb og søer, som ikke må sprøjtes, gødes eller dyrkes for at mindske udledning af kvælstof fra landbruget til vandmiljøet.

Landbrugsjord for milliarder bliver ramt af ny regel

Randzonerne rulles tilbage efter flere års kaos og usikkerhed

 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier