FødevareWatch

EU-kommissær klar til at støtte fiskerisektoren

I lyset af Ruslands embargo af europæiske fødevarer, melder fiskerikommissær Damanaki sig nu klar til at støtte sektoren.

Foto: Markus Schreiber

EU-kommissær for Maritime affærer og fiskeri, Maria Damanaki er klar til at forsvare den europæiske fiskerisektor mod konsekvenserne af den russiske embargo.

Det fremgår på unionens hjemmeside.

I et brev til den italienske minister Maurizio Martina og formand for Europaparlamentets Fiskerikomite, Alain Cadec, skriver hun, at EU kan bidrage med finansiel støtte til sektoren såvel som muligheden for at skubbe ubrugte fiskekvoter til 2015.

I brevet opfordrer kommissæren regeringerne i de påvirkede EU-lande til hurtigst muligt at gøre brug af den Europæiske Maritime - og Fiskerifond (EMFF), som kan bistå med finansiel hjælp til producentorganisationer, som ikke kan sælge deres produkter til Rusland. Fondens støtte skal hjælpe organisationerne til at lagre deres produkter, indtil de har fundet nye markeder. Hun understreger, at der ikke kræves en godkendelse fra EU-Kommissionens side for at kunne modtage sådan en støtte. 

Kommissær Danamaki peger også på de såkaldte fleksibilitetsregler, som gør det muligt for medlemsstater at skubbe op til 10 pct. af deres fiskekvoter til det følgende år.

Hun understreger, at på grund af de verserende omstændigheder, har hun bedt sin stab om at undersøge mulighederne for at gå ud over de 10 pct. fleksibilitet.

Kommissæren skriver, at hun kan tage et positivt standpunkt på den mulighed under forudsætning af, at videnskabelige undersøgelser bekræfter, at det ikke på lang sigt vil underminere bæredygtigheden.

Rusland er EU’s sjette største eksportmarked. I 2013 udgjorde EU’s eksport af fiskeprodukter til Rusland 5 pct. af EU’s totale fiskeeksport. Samme år udgjorde fiskeprodukter 0,2 pct. af EU’s totale eksport til Rusland.

Den høje laksepris fortsætter

EU fjerner silde-sanktioner mod Færøerne

EU skærer i danske fiskekvoter

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier