FødevareWatch

Pensionskasser sender milliarder efter landbruget

Pensionskasserne har fået øjnene op for det hårdtprøvede danske landbrug.

Foto: ritzau/scanpix

AP Pension har som det første af sin slags opkøbt landbrugsejendomme og jord i løbet af det sidste halve år.

Selskabet har i første omgang afsat 600 millioner kroner til opkøb af mindst 10 større landbrugsejendomme og overvejer nu at sende flere penge i landbrugets retning, skriver Politiken.

Indtil videre har pensionskassen skøde på fire landbrugsejendomme, og det første halve år har ikke givet pensionsgiganten grund til at ændre kurs.

"Når de 600 millioner kroner er ved at være brugt, vil vi tage stilling til, om vi vil investere flere penge. Men vi ser ingen grund til, at det stopper der. Vi har 100 milliarder kroner under forvaltning, og vi har de 8 milliarder kroner i ejendomme, og landbruget er en bedre investering end ejendomme. Så det er bare at trykke på," siger administrerende direktør Søren Dal Thomsen fra AP Pension til avisen.

Andre pensionsselskaber som f.eks. PKA holder med interesse øje med AP Pensions investeringer i landbruget og vil følge efter, hvis det viser sig at være en god forretning.

AP Pension går frem efter en model, hvor selskabet køber jorden og bygningerne, mens landmanden selv står for dyrene og maskinerne.

Landmanden får overskuddet fra driften, men betaler en husleje, der giver pensionsselskabet et afkast på 5,2 procent af det investerede beløb i jorden og 6,5 procent af prisen for bygningerne.

Efter 10 år får landmanden mulighed for selv at købe ejendommen eller fortsætte som forpagter.

Russisk forbud kan styrke Kina-eksport

Ung landmand høster international anerkendelse

Dansk landbrug kan miste milliarder i denne uge

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier