EU: Flere fisk i danske farvande

Ifølge Fødevarestyrelsen viser ny vurdering fra EU Kommissionen, at fiskebestandene omkring Danmark går markant frem.
Foto: Jan Dagø / Ritzau Scanpix
Foto: Jan Dagø / Ritzau Scanpix

Næste års fiskekvoter er for tiden på dagsorden blandt de europæiske fødevareministre, og på et møde mandag kom det frem, at fiskebestandene er i bedring.

I reformen af fiskeripoltikken i 2013 blev der blandt andet indført et nyt princip om forvaltning af bestandene ud fra et mål om det maksimalt bæredygtige udbytte (MSY). Og det ser ifølge fødevareminister Dan Jørgensen ud til at virke.

”Jeg er meget glad for at se, at fiskebestandene går frem. Nu har vi det sort på hvidt. Bæredygtigt fiskeri virker, og det viser, at EUs langsigtede strategi for bæredygtigt fiskeri bærer frugt. Noget som både jeg og mine forgængere har arbejdet hårdt for, men der er forsat et stykke vej for nogle bestande, før de atter er kommet i balance,” siger han i en pressemeddelelse.

I reformen af den fælles fiskeripolitik indføres et forbud mod udsmidning af fisk, som gradvist træder i kraft i perioden 2015-2019. For de fiskerier, der omfattes af forbuddet fra 2015, skal fiskekvoterne afspejle, at alle fangster for 2015 nu skal bringes helt ind i land.

”Vi har fået gode nyheder i dag, men vi er ikke i mål endnu. Vi skal f.eks. have indført et effektivt forbud mod udsmid af fisk. Jeg har i dag understreget over for mine kolleger, at fiskerne bør få nogle større kvoter, så de bliver godtgjort for alle de fisk, som tidligere røg over bord. Vi skal have et bæredygtigt fiskeri både for fisk og fiskere,” siger Dan Jørgensen.

Med reformen af den fælles fiskeripolitik og dens fokus på bæredygtigt fiskeri og langsigtede forvaltningsplaner er flere bestande ifølge EU-Kommissionens vurdering på vej til MSY-niveauet i de kommende år.

Andelen af bestande i det nordøstlige Atlanterhav, herunder Østersøen og Nordsøen, hvor der fiskes over det bæredygtige niveau, er faldet fra 32 ud af 34 bestande i 2005 til 19 ud af 46 bestande i 2014.

Dansk fiskegigant sigter efter omsætning på 5 mia

Opkøbt fiskemelsfabrik i rekordstort minus

Dansk fiskeri sejler i uroligt farvand 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også