Arlas belgiske fusion er en realitet

Både Arla og belgiske EGM Walhorn har nu stemt ja til en fusion af de to selskaber. Det betyder, at Arla nu får flere tyske, belgiske og hollandske andelshavere.

Så er det en kendsgerning, at Arla er fusioneret med det belgiske mejeri EGM Walhorn.

Fusionen var tirsdag til afstemning i Arla, som sagde ja, og onsdag blev den stemt igennem af ejervalgte repræsentanter i EGM Walhorn.

"I Arla glæder vi os meget til at byde nye mælkeproducenter velkommen i vores ejerkreds. Arla er et større selskab end Walhorn, men vi har præcis det samme ønske om at være en del af et andelsskab, som giver os mulighed for at vokse og udvikle vores gårde. Og så er en del af Walhorns ejere i forvejen naboer til Arla-landmænd, så det føles på alle måder som et naturligt skridt at fusionere med kollegerne i Walhorn," udtaler Arlas bestyrelsesformand, Åke Hantoft, i en meddelelse.

Fusionen blev stemt igennem med et ja fra 94 pct. hos begge selskaber.

"En tillidserklæring"

Efter fusionen vil Arla i alt have cirka 13.500 andelshavere. For første gang kommer der andelshavere i Holland, og dermed har Arla ejere i syv forskellige nordeuropæiske lande - i Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland.

Arlas adm. direktør, Peder Tuborgh, byder også de nye ejere velkommen:

"Det er en tillidserklæring fra Walhorns mælkeproducenter at sige ja til Arla, og vi er overbeviste om, at vi får et godt samarbejde. I Arla har vi de seneste år været meget tydelige med at fortælle vores andelshavere, at de er grundlaget for Arlas forretning, og at vi er klar til at aftage al den mælk, de har lyst til at producere – også når de europæiske mælkekvoter forsvinder. Det budskab har Walhorns ejere taget meget positivt imod," siger Peder Tuborgh.

Fusionen vil primært styrke Arlas adgang til rå mælk i det tysk-belgiske område og til mejerierne i Pronsfeld i Tyskland og Nijkerk i Holland. Fusionen skal nu godkendes af de nationale konkurrencemyndigheder og ventes derefter at kunne gennemføres i løbet af sommeren.

Arla omsatte i 2013 for 73,6 mia. kr., mens EGM Walhorn omsatte for ca. 1,8 mia. kr.

Del af Afrika-strategi

Det tyske anlæg i Pronsfeld producerer ligesom Arlas danske fabrik i Videbæk mælkepulver, og det skal på samme måde forsyne markederne i både Asien og Afrika med børneernæring. I forhold til Afrika er fusionen en del af Arlas afrikanske strategi.

"Nu er vi kommet til det skridt, der handler om, at anlægget i Tyskland skal være del af det netværk af produktionsmuligheder, som kan sørge for, at vi har mælk til rådighed for eksport ud af Europa," sagde Peder Tuborgh tidligere på foråret til FødevareWatch.

På det tyske anlæg vil der også efter fusionen med EGM Walhorn være kapacitet til mere mælk, og Peder Tuborgh udelukker ikke, at man vil jagte overskudsmælk fra flere mejerier i området.

"Anlægget har plads til mere, og så må vi se, om det kommer fra de eksisterende ejere, eller om vi skal ud og finde noget mere mælk et andet sted," udtalte den administrerende direktør, og tilføjede, at væksten i den tyske og belgiske mælkeproduktion er nogenlunde på niveau med den danske produktionsvækst.

Ingen effekt på indtjeningen

Bliver fusionen godkendt, kan samarbejdet allerede realiseres i løbet af sommeren.

Fusionen kommer ifølge Peder Tuborgh ikke til at betyde ret meget på indjeningsfronten, da den med hans ord "er af en beskeden størrelse," men adgangen til den tyske og belgiske overskudsmælk skubber udviklingen på det afrikanske kontinent hurtigere på vej end forventet.

"Vores omsætning bliver en lille smule højere, og vi vil komme i gang med vores afrikanske satsning hurtigere, end vi havde regnet med. Det vil samlet ikke ændre voldsomt på koncernens nøgletal," lød den tidligere vurdering fra Peder Tuborgh.

Arla-landmænd: Ja til fusion

Arla-rivaler vil indgå kinesisk samarbejde

Arla sælger Danapak til østrigere

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter