FødevareWatch

Dan Jørgensen ændrer omstridt alpe-regel

Efter pres fra landmænd og opposition ændrer fødevareminister Dan Jørgensen nu den regel, der forbyder landmænd at pløje marke med en hældning på mere end 12 grader.

Foto: PR

Han er blevet presset hårdt fra landmænd og oppositionen, og nu har fødevareminister Dan Jørgensen (S) så valgt at bøje sig.

Dermed ændrer han den såkaldte alpe-regel, som forbyder danske landmænd at pløje og harve marker med en hældning på mere end 12 grader for at undgå erosion. Det betyder, at færre marker nu bliver berørt af den omstridte regel, som er et resultat af et EU-krav.

I alt 250 hektar landbrugsjord vil blive omfattet, mod 1000 hektar inden ændringen.

"Vi har fundet en mere målrettet og fleksibel løsning. Færre marker bliver nu berørt, og landmændene får bedre muligheder for at dyrke vinterafgrøder – samtidig med, at de reelt erosionstruede områder er beskyttet," udtaler Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Ændringen betyder, at reglen nu kun gælder de marker, hvor der er allerstørst risiko for erosion. Det vil sige skråninger med en hældning på mere end 12 grader, der samtidig også er særligt erosionssårbare på grund af f.eks. jordtype eller nedbørsforhold. Før ændringen gjaldt reglen alle skråninger i landbruget med en hældning på mere end 12 grader.

Strakt sig vidt muligt

Alpe-reglen er skabt i EU for at beskytte mod erosion af landbrugsjorden. Den danske statskasse skal betale støttekroner tilbage til EU, hvis ikke myndighederne beskytter den erosionstruede jord.

EU’s Revisionsret kritiserede i 2011, at de danske krav for at forhindre jorderosion kun gjaldt udyrkede områder og ikke alle landbrugsarealer, hvor der er risiko for erosion.

“Vi har strakt os så langt som muligt i forhold til både at håndtere problemet med jorderosion og leve op til vores forpligtigelser over for EU,” udtaler Dan Jørgensen.

Med den nye regelændring er fristen for forårspløjning desuden fremrykket fra 1. marts til 15. februar, hvilket giver landmændene længere gavn af markerne.

Folketingsflertal forlanger, at alpe-regel skal skrottes

V: Tosset at indføre alpe-regel for skrå marker

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier