300 landbrug har lånt 1,3 mia. kr.

Siden 2010 har Vækstfonden haft mulighed for at finansiere landbrug, og det har 300 landbrug indtil videre benyttet sig af. I alt har de lånt for 1,3 mia. kroner.
Foto: NICOLAI LORENZEN
Foto: NICOLAI LORENZEN

Vækstfonden er en populær løsning, når danske landmænd skal finde finansiering til nyerhvervelser og udbygninger på deres bedrifter. Siden 2010 har 300 landmænd benyttet sig af muligheden for at optage et såkaldt Vækstlån hos Vækstfonden, og samlet tegner de mange lån sig for i alt 1,3 mia. kroner.

"Med hele 300 finansierede landbrug har vi tydeligvis ramt et hul i markedet. Vi træder ind lige dér, hvor bedrifterne stadig er sunde, men hvor bankerne og realkreditinstitutterne i dag tøver med at finansiere," siger Palle Christiansen, landbrugsdirektør i Vækstfonden i en meddelelse.

Han forklarer videre, at der er stor forskel på de projekter, som Vækstfonden har hjulpet med finansieringen.

”Fra helt nye staldanlæg, til fornyelse af eksisterende produktion og miljøforbedringer. Og så fylder ejerskifter ganske meget. Det er simpelthen vanskeligt for især yngre landmænd at få den nødvendige finansiering i dag. Og vi ser ofte, at der er et behov for, at vi tager en del af risikoen, før bankerne og realkreditinstitutterne kan komme med deres del af finansieringen. Det er præcis den rolle, vi kan spille,” siger Palle Christiansen.

Vækstfonden arbejder sammen med banker og realkreditinstitutter og yder kautioner og lån som del af den samlede finansieringsløsning. Ifølge Vækstfonden er der kun få tab i porteføljen af låntagere og ovre i Finansrådet er man glade for at ordningen er en succes, og at det særligt blandt unge landmænd kan være til stor nytte.

"Et gennemsnitligt landbrug koster i dag ca. 40 mio. kr. Kapitalkravet til den unge landmand er derfor så stort, at uanset hvor dygtig den unge landmand er, er det de færreste, der kan rejse den nødvendige kapital. Et Vækstlån fra Vækstfonden kan derfor være den brik, der får hele finansieringen til at falde på plads," lyder det fra Louise C. Mogensen, vicedirektør i Finansrådet.

Vækstfonden er statens finansieringsfond, som stiller kapital og kompetencer til rådighed for danske vækstvirksomheder. I samarbejde med private investorer og pengeinstitutter har fonden siden 1992 været med til at finansiere vækst i flere end 4.500 virksomheder for et samlet beløb på over 12 mia. kr.

Mild vinter gavner landbrug og biavl

Landmænd sparer 40 mio ved at samle indkøb

Landmænd skal betale milliardregning for finanskrisen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også