FødevareWatch

Agroindustri: Ukraine-krise truer færdig strategi

Indsatsområdet Østeuropa er til genovervejelse i Dansk Agroindustri, som frygter Ukraine-konfliktens konsekvenser for medlemmerne.

Den seneste tids kolde luft mellem Vesten og Rusland får nu konsekvenser for de danske virksomheder, der opererer i Ukraine. Store kreditforsikringsselskaber lukker nemlig ifølge Jyllands-Posten ned for kapital til nye projekter i det splittede land og stiller dermed virksomhederne i en prekær situation.

I brancheorganisationen for danske landbrugsmaskinfabrikanter, Dansk Agroindustri, har konflikten i regionen fået sektorleder Allan Pedersen til at gentænke organisationens store sats på de østlige lande. 

”I forhold til den strategiplan, som vi er ved at være i mål med og skal lancere, så giver det nogle nye overvejelser i forhold til de indsatser og prioriteringer, som vi som brancheorganisation kan anbefale og understøtte for vores medlemmer. Der har de her lande været indsatsområder, og det var fortsat planen, at de skal være det de næste år. Jeg tror desværre ikke, det problemet holder sig til Ukraine, men kommer til at sprede sig til en stor del af regionen,” siger Allan Pedersen til FødevareWatch.

Så det her får jer til at overveje, om hele strategien skal lægges om?

”Vi er nødt til at sige, at det kan godt være, strategien ikke rækker så langt, som vi troede.”

Færdig strategi - ny virkelighed

Interesseorganisationen har det sidste halve år udarbejdet den omtalte strategi for medlemmerne, som i vid udstrækning anbefalede Polen og Rusland som indsatsområder.

”Den skulle klappes af på tirsdag på et bestyrelsesmøde og lanceres. Så her fem minutter i 12 sker der noget ude i verden, som kan få nogle ret store konsekvenser,” siger han.

Ukraine har ikke stor plads i den omtalte strategi, men det er ”ringe-i-vandet-effekten,” sektorlederen frygter.

”Jeg tror, at det får ret store konsekvenser. Hvis for det første den ukrainske stat ikke tager nogen dispositioner og den risikovillige kapital samtidig bliver låst eller indefrosset, så går tingene ret meget i stå. Hvis der ingen finansiering er, ved vi godt hvad konsekvenserne er - så sker der ingenting. ”

Dansk Agroindustri har 102 medlemmer. Heraf er ca. 20-25 aktive i Ukraine, og det er overvejende store medlemmer.

Uro får dansk-russisk landbrug til at hamstre

Sololøb for at redde Rusland-eksport

Topchef håber på russisk lovpause

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier