Ansat og direktør forfalskede listeria-rapporter om laks

Byret idømmer to mænd betinget fængsel for dokumentfalsk. Rapporter om listeria i laks blev forfalsket.
Foto: Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard
ritzau

To mænd, der var ansat hos en nu lukket fiskefabrik, er tirsdag blevet dømt for at forfalske listeria-rapporter om laks.

Dommen fra Retten i Hjørring lyder på tre måneders betinget fængsel for dokumentfalsk til de to mænd, hvoraf den ene var direktør.

Det skriver TV2 Nord.

Ifølge mediet dømmes mændene for at have forfalsket laboratorierapporter fra virksomheden, så positive listeria-test i stedet fremstod som negative.

Begge mænd gik efter en frifindelse, men har ifølge TV2 Nord modtaget byrettens dom og vil altså ikke anke til landsretten.

Sagen blev oprullet i TV 2-programmet Operation X i 2018, hvor et vidne lavede skjulte lydoptagelser og udleverede virksomhedens forfalskede dokumenter.

Det fik ifølge TV2 Nord Fødevarestyrelsen og laboratoriet bag de oprindelige listeriatest til at politianmelde fiskefabrikken.

Listeria-bakterier kan føre til, at de, der spiser varen, får en listeriainfektion, hvilket kan vise sig som blodforgiftning eller meningitis hos personer med nedsat immunforsvar.

Desuden kan sygdommen være farlig for gravides ufødte børn.

I Danmark ses der normalt omkring 50 sygdomstilfælde med listeria per år. Det fremgår af Statens Serum Instituts hjemmeside.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også