Der er potentiale i at høste flere fødevarer under vand, end vi gør i dag, lyder det i en række nye studier, der netop er blevet udgivet på tværs af Natures tidsskrifter, skriver Videnskab.dk.
Forskerne peger på, at især tangarter og skaldyr er spækket med protein, mineraler og er rige på omega-3-fedtsyrer. Og ikke nok med, at de er sunde. De sætter også et betydeligt lavere aftryk på klimaet end for eksempel opdrættet laks og oksekød.
"Hvis vi vil tage klimaforandringerne alvorligt og ændre vores fødevareproduktionssystemer, kommer man ikke udenom at anvende havet på en bæredygtig måde. Der er ikke plads til meget mere på land, og biodiversiteten er allerede presset," vurderer professor og havmiljøforsker Jens Kjerulf Petersen fra DTU Aqua, Institut for Akvatiske Ressourcer, i et interview med Videnskab.dk.
"Derfor giver det mening at se på, hvor man kan lave en bæredygtig fødevareproduktion. Der vil jeg pege på lavtrofisk aquakultur, blandt andet fordi vi ikke skal importere soja eller hugge regnskov ned for at dyrke foder til at producere tang, muslinger eller østers," fortsætter professoren, som ikke har været en del af forskningen i Nature-artiklerne.
Lavtrofisk akvakultur omfatter typisk opdræt af muslinge- og tangarter, men kan i princippet inkludere andre arter som for eksempel kammuslinger eller søpølser.
Ny tænketank skal fokusere på bæredygtigt brug af havet
Jysk tangkaviar ruller sig ud på sushimarkedet i Europa