Nykronet direktør vil gøre bornholmsk rejekoncern til bæredygtig frontløber

Den nyudnævnte adm. direktør i familievirksomheden Ocean Prawns, Daniel Barslund, vil løfte den tunge arv efter sin far med et øget fokus på bæredygtig udvikling inden for fiskeri.
Daniel Barslund vil løfte arven fra sin far, den mangeårige ejer af familievirksomheden Ocean Prawns, Kristian Barslund Jensen, ved at holde virksomhedens position på markedet. | Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix
Daniel Barslund vil løfte arven fra sin far, den mangeårige ejer af familievirksomheden Ocean Prawns, Kristian Barslund Jensen, ved at holde virksomhedens position på markedet. | Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix

I juni måned overtog Daniel Barslund roret i familievirksomheden Ocean Prawns fra sin far, Kristian Barslund Jensen, og han skal nu varetage arven fra storfiskeren, der siden 1976 har bygget den bornholmske rejekoncern op fra bunden.

En ikke lille arv, taget virksomhedens trecifrede millionomsætning i betragtning. Men dog en arv, som Daniel Barslund føler sig rustet til at tage på sine skuldre.

"Der er en god base her i virksomheden på alle områder, så på den måde ryster jeg ikke på hånden," siger Daniel Barslund.

Derfor er den nykronede adm. direktørs ambition også, at Ocean Prawns skal bibeholde den markedsandel, som rejekoncernen har tilraget sig gennem Kristian Barslund Jensens 40 år i virksomheden.

"Virksomheden er i et godt drive, som jeg skal vedligeholde og køre videre. Vi skal holde vores position, så Ocean Prawns også kan være en god historie og have stor succes i fremtiden," siger Daniel Barslund.

Det skal blandt andet ske gennem bæredygtigt fiskeri og grønne tiltag, siger han og fremhæver virksomhedens seneste investering: En ca. 400 mio. kr. dyr trawler fyldt med den nyeste teknologi.

"Vi skal være med på udviklingen - endda firstmovers - inden for fiskeri og trawl og passe på havbunden," siger Daniel Barslund fortæller samtidig, at Ocean Prawns endnu ikke har nogen konkrete ambitioner eller tiltag nedskrevet.

Et milliontab

Lige nu handler det dog først og fremmest om at komme tilbage til normalen, efter rejemarkedet har været hårdt prøvet af øgede udgifter til logisitik, brexit, en langtrukken proces med at få godkendt en fiskeriaftale mellem EU og Grønland samt lavere efterspørgsel som konsekvens af coronakrisen.

Ocean Prawns har særligt været udfordrede af krav om ekstra test af produkter på selskabets største marked i Kina, som af frygt for coronavirus i fisk og skaldyr i slutningen af 2020 indførte stramme importrestriktioner.

"Myndighederne i Kina chikanerede så at sige vores produkter ved at kræve, at alle vores kartoner skulle skilles ad og afgasses, hvilket har gjort, at vi har optjent en måneds ventetid på varer, som skulle ind i landet. Det har været en fordyrende omkostning for os og vores kinesiske kunder, fordi vi har måttet betale for ventetiden," siger Daniel Barslund.

Daniel Barslund vurderer, at Ocean Prawns samlet har mistet omsætning for omkring 40 mio. kr. alene som følge af den langtrukne EU-aftale om Grønland, som gjorde, at virksomheden var ude at stand til at fiske i det grønlandske farvand i fire måneder.

Oven i det beløb kommer så alle de ekstra udgifter, som virksomheden har haft blandt andet på grund af ventetiden i Kina og lukkede restauranter.

"Rent prismæssigt har vi set en tilbagegang på 20-25 pct. i forbindelse med corona, fordi restaurationsmarkedet har været lukket ned," siger han.

Med alt det sagt, er koncernen dog stadig bundsolid, og familien Barslund kom forrige år på en 85. plads på Berlingskes liste over landets rigeste med en formue estimeret til 1,8 mia. kr.

Og markedet er så småt også begyndt at vende tilbage til normalen, ligesom priserne på både hellefisk og rejer stiger igen.

"Vi har en forventning om ved udgangen af året eller i første kvartal af næste år at være tilbage til det niveau, vi lå på før corona," siger Daniel Barslund.

Overskud trods udfordringer

Ocean Prawns kom ud af 2020 med en omsætning på 659,6 mio. kr. og et overskud efter skat på 54,9 mio. kr.

I 2018 havde rejekoncernen en egenkapital på 1 mia. kr. Den blev dog halveret i forbindelse med generationsskiftet, hvor der skete en udlodning af ekstraordnært udbytte samt et tilbagekøb af egne aktier i forbindelse med overdragelsen af hovedparten af ejerskabet til brødrene Martin Barslund og Daniel Barslund.

Med Daniel Barslunds nye titel følger også ansvaret for den række af andre virksomheder, der hører under koncernen, blandt andet Svaneke Bryghus, Bornholms Ismejeri og nogle ejendomsselskaber.

Bornholmsk rejekæmpe mister millioner på grund af træghed i EU

Blandt Danmarks rigeste: Storfisker lader nu søn styre livsværket

Bornholmsk rejekoncern slipper helskindet fra nedlukninger

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter