FødevareWatch

Bornholmsk rejekoncern slipper helskindet fra nedlukninger

Både omsætning og indtjening er blevet ramt af pandemien hos rejekoncernen Ocean Prawns. Regnskabet lander dog som forventet efter udfordringer med både fangster, afsætning og på selskabets største marked, beretter fiskeskipper og medejer.

Foto: PR

Bøvl med EU-aftaler, lukkede restauranter og kinesisk optrapning af kontrollen med importerede rejer har gjort 2020 svært for rejekoncernen Ocean Prawns, der har hovedsæde på Bornholm.

Alligevel er der tilfredshed at spore hos ledelsen i det familieejede selskab, der foruden fiskeaktiviter i det arktiske område også er dybt forankret på Bornholms erhvervsliv.

Ocean Prawns kommer ud af året med et dyk i omsætningen fra 777,1 mio. kr. i 2019 til 659,6 mio. kr. sidste år. I en pressemeddelelse beskriver fiskeskipper, medejer og arbejdende bestyrelsesformand Kristian Barslund Jensen sammen med den øvrige ledelse, at efterspørgslen på rejer er gået ned globalt med nedlukningen af restaurantscenen, og at rejepriserne også er dykket.

"Årets resultat stemmer fint overens med vores forventninger til 2020. Ligesom de fleste andre brancher har 2020 for os været et uforudsigeligt år med en masse udfordringer," siger Kristian Barslund Jensen, der sender fortjenesten videre til de mere end 700 ansatte i Ocean Prawns og tilknytttede selskaber.

"Men jeg er stolt af vores dygtige og loyale medarbejdere i hele koncernen, som har gjort, at vi er kommet godt gennem pandemien. Vores flåde har fisket hele året, og vi har derfor kunnet fastholde vores dygtige folk ombord og på land."

Selskabet fanger ifølge regnskabet omkring 20.000 ton koldtvandsrejer og hellefisk i Nordatlanten årligt.

Bundsolid koncern

Foruden lavere efterspørgsel efter de arktiske rejer har øgede udgifter til logistik også presset selskabet, hvilket har sendt nettoresultatet ned på 54,9 mio. kr. fra 84,4 mio. kr. i 2019.

Koncernen er dog fortsat bundsolid med en egenkapital på 615,4 mio. kr. Egenkapitalen rundede i 2018 1 mia. kr., men blev næsten halveret i forbindelse med et generationsskifte, hvor der skete en udlodning af ekstraordinært udbytte samt tilbagekøb af egne aktier.

Dengang overdragede Kristian Barslund Jensen hovedparten af ejerskabet til sønnerne Martin Barslund Juel Jensen og Daniel Barslund.

Ledelsen har siden slutningen af 2020 kæmpet med krav om "ekstra test af produkter" på Ocean Prawns' største marked i Kina, der af frygt for coronavirus i fisk og skaldyr har indført skrappe importrestriktioner. Af samme grund og som følge af fortsat usikkerhed om fangstkvoter vil ledelsen ikke stikke klare resultatforventninger ud for 2021 - dog forventes "fortsat et positivt resultat".

Bornholmsk rejekæmpe mister millioner på grund af træghed i EU

Ud over rejeaktiviteterne har Ocean Prawns også snore ude i mange dele af erhvervsaktiviteterne på Bornholm med ejerskaber i blandt andre Svaneke Bryghus, Bornholms Mosteri og Bornholms Ismejeri - og senest har de købt Bornholms Konservesfabrik i Nexø, der skal bruges til erhvervslejemål.

Bornholmsk rejekæmpe mister millioner på grund af træghed i EU

Ny ejerkreds hyrer bryggerimand som chef i Bornholms Mosteri 

Bornholmsk rejekoncern halverer egenkapital efter generationsskifte 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier