FødevareWatch

Partier er enige om fordeling af EU-pulje til fiskeriet

Der er sat destinationer på 917 mio. kr. fra EU's fiskeripulje for de kommende år. Grøn omstilling af fiskeriet i fokus.

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Folketingets partier har fundet fælles fodslag i at fordele de 917 mio. kr. fra EU's fiskerifond, hvor bæredygtighed er i fokus. Det fortæller Fødevareministeriet i en meddelelse.

Pengene fra den såkeldte Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond gælder for perioden 2021-2023, og her afsættes der i den danske aftale 436,8 mio. kr. til en række grønne og bæredygtige indsatser. Det indebærer "afprøvning af miljøforbedrende løsninger", forskning og øget fokus på landbaseret akvakultur.

"Jeg er glad for, at vi kan lande så bred en aftale, hvor vi i fællesskab giver et historisk beløb direkte til grøn omstilling i fiskeriet. Vi er alle gået til forhandlingerne med en ambition om at hjælpe fiskeriet med at udvikle sig i en bæredygtig og mere klimavenlig retning, så de danske fiskere står bedre rustet mod fremtidens udfordringer," siger fiskeriminister Rasmus Prehn (S).

Aftalen indebærer midler til blandt andet udvikling og afprøvning af grønne teknologier, nye fiskerimetoder, udvikling af fangstredskaber, vandløbsrestaurering og miljø- og klimaforbedringer i akvakultursektoren. Desuden skal aftalen "støtte og udvikle det skånsomme og nære kystfiskeri til gavn for de mindre lokalsamfund". Der afsættes ligeledes midler til, at de danske fiskeriforeninger kan få støtte til fremme af salg af fisk.

Fiskeriministeren har fået alle Folketingets partier med på aftalen, hvor der også afsættes godt 450 mio. kr. til myndighedsopgaver.

"For Venstre er det vigtigt, at aftalen fremmer den grønne omstilling inden for såvel fiskeri som akvakultur. Det er danske styrkepositioner, som får en håndsrækning til en grøn omstilling. Samtidig sikres der en fornuftig indsats for kystfiskeriet," siger fiskeriordfører for Venstre, Torsten Schack Pedersen.

Gennembrud i fiskeriforhandlinger skræmmer fiskerne  Aftaler giver danske fiskere adgang til norsk farvand

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier