FødevareWatch

Gennembrud i fiskeriforhandlinger skræmmer fiskerne

Det er en lettelse for fiskerne, at de igen kan fiske i norske farvande, men kvoterne skuffer og skræmmer.

Foto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix

I Danmarks Fiskeriforening er der både glæde og ærgrelse over tirsdagens aftaler. Det er ifølge direktør Kenn Skau Fischer glædeligt, at fiskerne får adgang til norske farvand efter tre måneder uden adgang, og at de igen kan planlægge for hele året.

"Men det har kostet. Desværre kan vi se, at der betales en ekstra regning som følge af brexit. Det kommer ved, at fiskerimulighederne indskrænkes for dansk fiskeri, og det er skræmmende," siger han.

Aftalen om adgang til norske farvande gælder med det samme. Normalt forhandles fiskekvoter i god tid og gælder for et år. Men Storbritanniens farvel til EU har skabt uorden i systemet, og det har ifølge Danmarks Fiskeriforening været dyrt.

Brexit udløser nyt million-tab til danske fiskere, fordi Norge har lukket sit farvand 

Problemet er, at den aftale, der er indgået tirsdag, er landet i slutningen af årets første kvartal, som er en vigtig periode for fiskeriet af de arter, som nordmændene er mest interesseret i.

Derfor håber Kenn Skau Fischer, at man kan få kvoterne forhandlet højere gældende fra 1. januar 2022.

"Hvis vi kan få forhandlinger i god tid før 2022, så har vi en klar forventning om, at vi igen kan få noget volumen ind i aftalen, for så kan vi igen give Norge nogle fisk, som skal fiskes i årets første måneder," siger han.

Aftalen i år afspejler ifølge direktøren, at man "kom skævt ind i året som følge af brexit".

Fiskeriministeren deler den ambition. Men han vil ikke garantere noget.

"Vi vil lægge os i selen for, at det bliver bedre. For vi er med på, at det er ikke godt nok, det der ligger her. Men man må også bare sige, at det er barske vilkår. Vi kommer til at kæmpe dag og nat. Men at love, at det bliver bedre, det skal vi passe på med," siger Rasmus Prehn (S).

Forhandlingerne med Norge har stået på hele året.

Mere fra FødevareWatch

Her skal mundbind på igen

Nye restriktioner gælder fra mandag. Mundbind vender tilbage, og der bliver krav om coronapas flere steder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier