Frankrig lufter trussel om veto mod brexit-aftale

Landet frygter angiveligt for store indrømmelser på fiskeriområdet og øger presset på EU's chefforhandler, Michel Barnier. Danmark skulle ifølge Bloomberg bakke op om de franske synspunkter.
Foto: Pascal Rossignol/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Pascal Rossignol/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

Frankrig lægger nu ekstra pres på EU under forhandlingerne med Storbritannien om en handelsaftale i forbindelse med brexit.

Det sker med en advarsel om, at landet kan nedlægge veto mod en ny aftale, hvis ikke det er enig i aftalens vilkår, skriver Bloomberg News.

Advarslen blev fremsat af Frankrigs udsending under et EU-møde onsdag, hvor EU's chefforhandler, Michel Barnier, fik at vide, at det ville se skidt ud, hvis han indgik en aftale, blot for at se, at der senere blev nedlagt veto mod den.

Det fremgår af en note fra mødet, som Bloomberg har set.

Når aftalen er indgået, skal den godkendes enstemmigt af EU's medlemslande, skriver Bloomberg.

Forhandlingerne har foreløbigt stået på i ni måneder, men er på et afgørende stadie, hvor begge parter giver udtryk for, at en aftale kan indgås i løbet af få dage. For at nå dertil, skal der dog stadig indgås kompromiser.

Frankrig anfører en gruppe af lande, der er bekymrede for, at Michel Barnier vil give store indrømmelser til slut blandt andet på fiskeriområdet, men også i forhold til vilkår, der skal sikre, at britiske virksomheder ikke får unfair konkurrencefordele.

På onsdagens møde fik Frankrigs synspunkter blandt andet opbakning fra Belgien, Holland og Danmark, skriver Bloomberg.

Lang skilsmisse

Storbritannien var medlem af EU i 47 år. I sommeren 2016 stemte et lille flertal ved en folkeafstemning for, at kongeriget skulle forlade EU.

Den beslutning har flere britiske regeringer siden kæmpet med at gøre til virkelighed.

Det lykkedes at få en skilsmisseaftale godkendt for knap et år siden, men de efterfølgende forhandlinger om det fremtidige forhold har været svære. De har kredset om blandt andet retten til fiskeri i britisk farvand og statsstøtte.

Lykkes det ikke at lande en aftale, får det store konsekvenser for handel og relationen mellem EU-landene og Storbritannien fra nytår. En aftale kan dog ikke ændre på, at relationen bliver anderledes end før.

Brexit-forhandlingerne kan gå ind i det nye år 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter