Danish Crown afviste tilbud om lokal teststation forud for smitteudbrud

Nye dokumenter viser, at Danish Crown afviste et tilbud om en mobil teststation til sit største slagteri i Horsens, fordi selskabet ikke kunne få testkapaciteter i hele landet. Valget møder kritik fra tillidsrepræsentant og fagorganisation. Det ville være forskelsbehandling, som kunne føre til utilfredshed, lyder det fra Danish Crown. (Præciseret.)
Foto: Mads Claus Rasmussen//
Foto: Mads Claus Rasmussen//
AF PETER THOMSEN, SØREN EIBYE SVENSTRUP OG PETER HØYER

Artiklen er opdateret 14. august kl. 10.16: Tredje afsnit om at Danish Crown efter eget udsagn tog kontakt til regionerne, er rykket op fra to tredjedele nede i artiklen.

Da Danish Crown kunne konstatere de første smittetilfælde på virksomhedens slagteri i Ringsted 26. juli, var det indledningen til en smitteudvikling, som skulle vise sig at omfatte omkring 150 af slagteriets medarbejdere.

Nye dokumenter viser nu, at virksomheden tidligere afviste at få en mobil teststation til et af Danish Crowns andre slagterier med netop corona-test.

Ifølge pressechef hos Danish Crown, Jens Hansen, skete det efter, at slagterikoncernen på eget initiativ havde kontaktet regionerne for at høre om muligheden for at få mobile teststationer til alle selskabets slagterier.

Det viser tilbagemeldinger fra landets fem regioner, som FødevareWatch har fået aktindsigt i hos Sundheds- og Ældreministeriet.

Her fremgår det blandt andet, at Region Midtjylland tidligere har tilbudt Danish Crowns slagteri i Horsens at køre ud med en mobil teststation.

"Men Danish Crown afslog tilbuddet," lyder det i opsamlingen, som fortsætter:

"Derudover har der i løbet af sommeren i Region Midt været en hotline, hvor Danish Crown på ethvert tidspunkt har kunnet bestille en testbil. Dette har Danish Crown ikke gjort brug af."

Slagteriet har 1200-1500 ansatte, mens "testbilen" ifølge Danish Crown har en kapacitet på omtrent 200 personer i døgnet.

Med andre ord kunne Danish Crown – såfremt den mobile teststation havde fået lov til at stå fast ved slagteriet og opererede syv dage om ugen på fuld kapacitet – have testet næsten alle medarbejdere på slagteriet én gang om ugen.

Også hos Region Sjælland, hvis dækningsområde omfatter slagteriet i Ringsted, skulle regionen ifølge dokumentet i samarbejde med Danish Crown "tidligere på sommeren" have aftalt, at  det "ikke var meningsfuldt", at køre en mobil teststation til slagteriets adresse i Ringsted. Det skete med henvisning til, at slagteriet lå tæt på et etableret testcenter i Næstved.

"Det er forkert at afvise, når nu det er blevet tilbudt"

Tillidsmanden for Danish Crowns slagteri i Horsens har aldrig hørt om muligheden for en mobil teststation.

"Vi har ikke været i dialog om det, men jeg har nævnt, at jeg synes, det var en god idé, at vi aktivt fik testet noget mere. Måske kunne der gøres brug af det tilgængelige offentlige system, der står til rådighed og opfordre kollegerne til at blive testet mere," siger Morten Grau, der er tillidsmand på slagteriet i Horsens.

Han påpeger, at der blandt slagterierne er enighed om, at hvis et tiltag, så vidt lokale forhold tillader det, bør indføres på én fabrik, skal det gøre sig gældende for alle fabrikker. F.eks. med et krav om mundbind.

"Når jeg dog ser på det i min stilling som tillidsmand i Horsens med fokus på mine kolleger her, så mener jeg ikke, det er den rigtige beslutning, hvis en mobil teststation blev afvist," siger Morten Grau.

Han uddyber, at han ikke er blevet inddraget i beslutningen om, at der ikke skulle sendes en mobil teststation til slagteriet.

"Jeg havde nok haft noget at sige om den her afvisning, hvis jeg havde været med inde over. Jeg havde haft den holdning, at det er forkert at afvise, når nu det er blevet tilbudt. Men jeg har ikke været inddraget, og det er jeg mildt sagt utilfreds med."

Hos fagforbundet Fødevareforbundet NNF er næstformand Jim Jensen også overrasket over de nye informationer om mulighederne for teststationen i Horsens og potentielt i Region Sjælland forud for viruskonstateringen.

"Man burde have fundet de løsninger, som passede lokalt. Det er helt ny viden for os. Vi har aldrig hørt om det tilbud, at der kunne sættes en teststation op. Det er vores indtryk, at de muligheder der var, var blevet brugt," siger han til FødevareWatch.

Han uddyber, at fagforbundet har været i dialog med Danish Crown siden marts. Her har budskabet dog været, at alle påbud, vejledninger, anbefalinger og tilbud, man havde fået fra myndighederne, var blevet fulgt.

"Derfor er jeg overrasket over, at man har takket nej. Det giver ingen mening at sige, at fordi man ikke kan finde en løsning hele vejen rundt, så kan man ikke finde en løsning for Horsens," siger Jim Jensen.

DOKUMENTATION: Hvad modtog Sundheds- og Ældreministeriet? Se bilaget, som er dateret 30. juli, 2020 nedenfor.

 

Danish Crown: Det skulle være et tilbud for alle

Hos Danish Crown understreger pressechef Jens Hansen, at slagterikoncernen ikke kan genkende udlægningen af dialogen med Region Sjælland. Han uddyber, at slagterikoncernen tidligere har kontaktet regionen i forbindelse med tests af en "under 20 medarbejdere fra et enkelt land".

"Så det er korrekt, at vi på et tidspunkt havde en kontakt omkring gruppen, men der blev det aftalt, at medarbejderne i givet fald kunne bruge centret i Næstved," siger Jens Hansen til FødevareWatch.

"Sidst vi var i telefonisk kontakt med Region Sjælland, sagde de, at de ville prioritere deres mobile testkapacitet til kommunale medarbejdere på plejehjem og lignende."

Er ministeriet så blevet fejlinformeret her?

"Det kan vi ikke sige. Vi forholder os til den medarbejder, som vi har haft til at kontakte regionerne rundt omkring og de meldinger, som der er kommet der," siger Jens Hansen.

Han bekræfter dog, at Danish Crown dog har fået tilbudt en testbus til slagteriet i Midtjylland i én dag.

"Region Midtjylland var meget positive og tilbød at stille med et mobil-setup i Horsens. Vi nåede ikke så langt, at vi fandt ud af, om vi kunne håndtere de mere end 1500 medarbejder, som vi har, på en dag, da vi meldte fra, inden vi kom i gang med den konkrete planlægning," siger Jens Hansen og tilføjer:

"Vi takkede nej, da vi ikke kunne lave en landsdækkende løsning."

Valget er blandt sket med henvisning til, at regeringen har frarådet præventive test, uddyber pressechefen.

"Vi opgiver undersøgelsen af muligheden for at teste i hele landet, da vi har været i kontakt med Region Nordjylland. De vender hurtigt tilbage og meddeler, at de ikke havde ledig testkapacitet. Den kapacitet de havde var reserveret til at køre ud i sommerlandet," siger Jens Hansen til FødevareWatch.

Han uddyber, at Danish Crown siden har set efter en privat udbyder på området.

I har tidligere sagt, at I ville lægge vægt på jeres medarbejderes sikkerhed og sundhed. Hvorfor så ikke tage imod de testmuligheder, som bliver tilbudt?

"Fordi hvis vi begynder at teste vores medarbejdere, så skal det være et tilbud til alle medarbejdere på alle fabrikker. For ellers får vi nogle helt andre problemer. Hvis vi gik ud og testede på en enkelt fabrik, fordi der var det muligt, men ikke på andre slagterier, ville vi lave en forskelsbehandling som enten ville føre til utilfredshed det sted, hvor de skulle testes eller de andre steder, hvor de ikke bliver testet," siger Jens Hansen og tilføjer:

"Vi vil simpelthen ikke stå i den situation."

Regioner afviser

FødevareWatch har i denne forbindelse været i kontakt med Region Sjælland vedrørende den konkrete dialog med Danish Crown.

I et skriftligt svar oplyser Regionen, at man "ikke har været i dialog med Danish Crown om et testcenter på daværende tidspunkt".

"Vi har rådgivet Danish Crown og en lang række andre virksomheder om, hvordan de skulle forholde sig i forhold til medarbejdere, der vendte hjem fra ferie," oplyser regionen i et skriftligt svar.

Man tilføjer, at regionen generelt ikke rykker ud til virksomheder, "uden der er en vurdering af, at der er risiko for smitte på det pågældende sted".

Hos Region Nordjylland kan man ikke genkende slagterikoncernens udlægning.

Regionen oplyser, at man torsdag d. 13. august har fået en forespørgsel fra Danish Crown og nu er i dialog med virksomheden.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Photo: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter