FødevareWatch

Fiskere får millionpulje til at kompensere for lave fiskekvoter

Pulje på 10 mio. kr. skal kompensere fiskere i Østersøen for stærkt faldende kvoter på sild og torsk.

Foto: Peter Hove Olesen

Fiskere i Østersøen, der er trængte af lavere kvoter på torsk og sild, får mulighed for at søge økonomisk kompensation i en pulje på ti millioner kroner.

Det siger fødevare- og fiskeriminister Mogens Jensen (S).

"Jeg har stor forståelse for fiskernes situation i Østersøen, hvor det kan være umuligt at planlægge sin økonomi på basis af svindende fiskebestande. Derfor kommer vi nu med denne håndsrækning til fiskerne, som i løbet af i år kan søge om et større eller mindre beløb for at få styr på økonomien," siger han i en pressemeddelelse.

I år er fiskekvoterne på torsk og sild i Østersøen på henholdsvis 3806 ton og 3150 ton.

Det betyder, at torskekvoten er blevet reduceret med 60 procent, mens sildekvoten er reduceret med 65 procent i forhold til sidste år.

I henhold til EU-reglerne for statsstøtte kan en virksomhed modtage flere forskellige beløb, som samlet over tre år ikke må overstige 223.000 kroner, fremgår det af pressemeddelelsen.

Fiskeriorganisationerne skal inddrages i arbejdet med at få ordningen til at fungere bedst muligt, så den bliver aktuel at bruge for så mange fiskere som muligt.

"Samtidig skal vi selvfølgelig arbejde på at forbedre Østersøens miljøtilstand, så fiskebestandene får det bedre. Natur og erhverv skal gå hånd i hånd," siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Hos Danmarks Fiskeriforening hilser formand Svend-Erik Andersen kompensationsordningen velkommen.

"Den rækker til en kompensation for de hårdest ramte fiskere. Vi er selvfølgelig glade for, at det nu er en mulighed, men det redder ikke hele verden. Men vi er glade for, at det er kommet i stand, og vi ser frem til, at der kommer en fornuftig fordeling af de ti millioner kroner, man nu har bevilget," siger han til Ritzau.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier