FødevareWatch

Højere arveafgift vil især ramme landmænd

Landbruget frygter for højere arveafgift, som de røde partier har varslet, i en tid hvor mange har behov for generationsskifte.

Foto: Carsten Ingemann, Jyllands-Posten

Især de danske landmænd kan blive ramt af højere arveafgift. Knap hver fjerde landmand er over 65 år, og 2000 heltidslandbrug og op mod 5000 deltidslandbrug har behov for ejerskifte. Det viser tal fra Landbrug & Fødevarer, skriver Børsen.

En af dem er 26-årige Martin Justesen, der skal overtage farens landbrug, Blandshavegaard, som årligt producerer knap 5000 svin. Martin Justesen anslår, at han skulle have lånt 1 mio. kr. mere, hvis han skulle have betalt 15 pct. i arveafgift i stedet for 6 pct., som den er blevet gradvist sænket til siden 2016.

"Når man laver sådan et generationsskifte, er finansiering jo den helt store hurdle," siger Martin Justesen til Børsen.

Derfor synes den unge landmand også, at det er en dårlig idé at hæve afgiften igen, hvis man ønsker ejerskifte til netop yngre landmænd, fremgår det.

De røde partier, S, R, SF og EL, der forhandler om ny regering, har varslet, at lempelsen skal rulles tilbage til 15 pct. Det vækker også bekymring hos Landbrug og Fødevarer, hvor adm. direktør Anne Arhnung påpeger over for avisen, at forhøjet afgift vil trække kapital ud af landbrugene og dermed gøre det sværere for næste generation at overtage.

Landmænd nervøse for venstrefløjens klimaløfter

Her er L&F's ønskeliste til en kommende regering

Landbrugets andel af samlet dansk CO2-udslip vokser

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier