FødevareWatch

Her er L&F's ønskeliste til en kommende regering

Q&A: Folketingsvalget er i gang, og hos Landbrug & Fødevarer er det penge til forskning, jordfordeling og klimaaftryk, der står øverst på ønskesedlen, fortæller direktør Anne Lawaetz Arhnung.

Foto: Tycho Gregers/Ritzau Scanpix

Allerede i folketingsvalgets første partilederrunde blev klimadagsordenen onsdag aften debatteret. Og hos brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer er det også klimaet, der står øverst, når de skal levere en liste med ønsker til en kommende regering.

"Det, der står øverst på vores ønskeseddel, er, hvordan politikere sammen med os kan hjælpe med, at vi tilsammen får skabt en grøn omstilling," siger Anne Lawaetz Arhnung, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, til FødevareWatch og fortsætter:

"Vi er optagede af klimadagsordenen, for vi har også selv lanceret en vision om at være klimaneutrale senest i 2050. Det har vi et rigtig godt udgangspunkt for, fordi vi allerede er nogle af de bedste i verden på denne her dagsorden. Men hvis vi skal blive endnu bedre, skal vi indgå i et partnerskab med politikerne."

"Klimaproblemerne er jo en verdensomspændende ting. Herhjemme skal vi bruge energien på at gå forrest og vise, hvad vi kan. Og så skal vi udnytte, at vi allerede er langt i Danmark i forhold til at være klimavenlige. Både i form af fødevareprodukter, men også ny teknologi."

"Som landbrugs- og fødevareerhverv vil vi gerne bidrage til den hjemlige dagsorden, men også ude i verden, hvor vi kan levere klimavenlige fødevarer og levere ny teknologi, der kan være med til at hjælpe på den større klimadagsorden. Vi har lige så stor interesse i den som de politikere, der taler meget om det, men også som den almindelige dansker, der er optaget af det."

Når man drikker dansk mælk eller spiser dansk bøf, så ved man med garanti, at det er et af de produkter i hele verden, der har det laveste klimaaftryk

Anne Lawaetz Arhnung, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer

Hvordan påvirker det den danske fødevareindustri?

"I sidste ende handler hele vores klimaudspil om, at de produkter og fødevarer, vi laver, er klimaneutrale og på den korte bane har det lavest mulige aftryk. Dermed kan vi også sikre, at når man drikker dansk mælk eller spiser dansk bøf, så ved man med garanti, at det er et af de produkter i hele verden, der har det laveste klimaaftryk. Det er slutmålet."

"Hvad den danske eller europæiske forbruger vælger at spise, er deres frie valg. For i landbrugs- og fødevareerhvervet kan vi levere på alle parametre, uanset om det er kød eller plantedelen."

"Det er en klar konkurrencefordel ude i verden, at de produkter, vi sender ud som dansk eksportnation, ikke kun sælges på baggrund af god sporbarhed, fødevaresikkerhed, lavt antibiotikaforbrug eller andre kendte parametre, men også er klimavenlige. Det har jo en betydning i Danmark, men også på verdensplan, hvor vi sælger vores varer."

Ser I stigende efterspørgsel efter det? 

"Der er fortsat en stigende efterspørgsel på kød, både i Danmark og ude i verden. Der er det vigtigt for os, at når man så har lyst til at sætte tænderne i et stykke kød, så er det et stykke kød, der er produceret på den allermest klimavenlige måde. "

Når kød har det klimaaftryk, det har, så skal vi i stedet gøre noget ved problemet. Vi vil f.eks. have investeringer i, hvordan vi kan reducere metanudledningen."

Anne Lawaetz Arhnung, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer
Alternativet har foreslået en kødafgift. Hvad tænker du om det?

"Det skal helst være folks frie valg, om de vil spise kød eller ej og bør ikke reguleres via afgifter. Vi vil helst gøre noget ved problemet i stedet for at regulere ved afgifter. Det er en forkert måde at gøre det på. Når kød har det klimaaftryk, det har, så skal vi i stedet gøre noget ved problemet. Vi vil f.eks. have investeringer i, hvordan vi kan reducere metanudledningen."

Minister om kødafgift: "Det er et administrativt monster" 

Den langsigtede ønskeseddel

Da Landbrug & Fødevarer lancerede sit klimaudspil, var det med løfte om, at landbruget skal være klimaneutralt i 2050. Men der er lang vej endnu, og det kræver en hele del fra politikerne, forklarer Anne Lawaetz Arhnung.

"Vi er interesserede i, at politikerne sætter handling bag ord i forhold til det massive forskningsbehov, der er på den grønne dagsorden. Hvad der skal bruges af forskningsmidler, og forskning i hvordan vi i fællesskab kan levere på den grønne dagsorden. Der er stadig en hel masse ting, som vi ikke ved, hvordan vi kommer i mål med. Og det kræver forskningsmidler.

Hvad skal forskningen konkret gå på?

"Blandt andet at vi får sat forskning i gang på, hvordan vi får mindsket metanudledningen fra køerne. I det hele taget kigger vi rundt på mark og i stald på, hvad vi kan gøre på den korte bane, og hvad der er brug for af forskningsmidler på den lange bane."

100.000 hektar natur

Konkret blev klimaudspillet med Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer nævnt i forbindelse med onsdagens partilederrunde på TV. Drømmen er, at 100.000 hektar landbrugsjord skal laves om til natur. Men i første omgang har de to organisationer bedt politikerne om "en grøn milliard" til de første ca. 10.000 hektar.

L&F-formand: Landmændene har ventet på fælles løsninger 

"På den korte bane er vores forslag med Danmarks Naturfredningsforening vigtigt. Her peger vi på, at man kan tage noget jord ud, som dyrkes i dag og lave det om til natur. Og både få en større biodiversitet og sikre en jord, der kan optage CO2," siger Anne Lawaetz Arhnung og fortsætter:

"Det kræver selvfølgelig, at der også er en vilje fra politikerne i at investere i den her type ændringer. For der skal jo kompenseres for nogle landmænd, der ikke længere kan dyrke deres jord. "

"Det vigtigste er at finde nogle penge til at komme i gang og få nogle landmænd til at bytte noget jord eller sælge den. Det er en god, progressiv dagsorden, og derfor vil landmændene også gerne være med."

En stribe af partiledere kommer med udstrakt hånd til landbruget om opkøb af landbrugsjord

Her er DI's ønskeseddel til en kommende regering

Klimaet står højt på listen hos flere partier i valgkampen 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier