FødevareWatch

Firstfarms køber landbrug i Slovakiet for 185 mio kr

Den børsnoterede landbrugsvirksomhed Firstfarms har købt et stort landbrug i Slovakiet, der også tidligere har været danskejet.

Foto: First Farms

Firstfarms, der opkøber og driver landbrug i Østeuropa, har sat kløerne i Hospoda Invest og udvider sin slovakiske portefølje med svineproduktion. Købsprisen er 185 mio. kr.

Det oplyser selskabet i en fondsbørsmeddelelse, hvor det også fremgår, at der vil blive foretaget en proces med due diligence, før aftalen kan endeligt lukkes.

"Med købet af Hospoda Invest A/S underbygger vi vores ambitiøse vækststrategi om at blive et af Europas mest effektive og bæredygtige landbrug, samt vores strategi om risikospredning både geografisk og i driftsgrene," siger Anders H. Nørgaard, adm. direktør i Firstfarms, i meddelelsen.

JK Gabcikovos svineproduktionen er fordelt på fire forskellige lokationer inden for 5 km. Der er 2.300 søer med en årlig produktion af 75.000 grise, hvoraf 40-45.000 sælges som smågrise og 30-35.000 som slagtesvin.

Eskild Hansen, bestyrelsesformand i Hospoda Invest A/S, fortæller, at salget er et tegn på rettidig omhu.

 "Vi har nu været i gang i 15 spændende år i Slovakiet, og opnået nogle ret gode resultater. Men vi må også erkende, at vi samtidig er blevet 15 år ældre. Vi begyndte at se os om efter en potentiel køber, der ville drive JK Gabcikovo videre i samme ånd, som den er hidtil er blevet drevet. Det er derfor med en god fornemmelse i maven, at vi i dag har lavet en aftale med Firstfarms A/S".

Med købet ejer FirstFarms en "jordbank" på over 8.500 hektar ejet jord samt over 11.000 hektar lejekontrakter - samlet 19.500 hektar landbrugsjord i drift.

Ifølge Anders H. Nørgaard landbrugsproduktionen i Østeuropa er i en rigtig god udvikling, hvor prisen på jord er stigende, og efterspørgslen på svinekød er stor,

"Vi forventer, at der vil være betydelige synergieffekter i forhold til FirstFarms' svineproduktion i Ungarn og Tjekkiet og vores eksisterende planteproduktion i Slovakiet," udtaler han.

Købet af Hospoda Invest forventes i 2019 at have en positiv påvirkning på Firstfarms' regnskab, oplyser selskabet. Årsregnskabet for 2018 offentliggøres 26. marts.

Landbrugskoncern har pæn indtjeningsfremgang trods drilske priser

Firstfarms-direktør: Vi kan høste pæne synergier på veldrevet tjekkisk opkøb

Dansk landbrugskoncern får grønt lys for opkøb i Tjekkiet

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier