FødevareWatch

Brexit overblik: Her er briternes lange vej ud af EU

Den britiske exitproces har strakt sig over flere år. Ritzau Finans bringer overblikket.

Foto: Ritzau Scanpix/AFP/Daniel Leal-Olivas

I den belgiske hovedstad, Bruxelles, har EU's ledere søndag nikket godkendende til udtrædelsesaftalen og den politiske erklæring for Storbritanniens udtræden af EU.

Det oplyser EU-præsident Donald Tusk på Twitter.

Dokumenterne udgør samlet det såkaldte brexit - altså Storbritanniens brud med Den Europæiske Union, som landet har været medlem af siden 1973.

Her er et overblik over den britiske exitproces, der har strakt sig over flere år:

- Torsdag 23. juni 2016: Ved en folkeafstemning stemmer 52 procent af briterne for at forlade EU. 48 procent stemmer for at blive.

- Onsdag 29. marts 2017: Storbritannien meddeler officielt EU, at landet vil melde sig ud af samarbejdet. Det indleder en nedtælling på to år til landets exit.

- Mandag 19. juni 2017: EU's chefforhandler, Michel Barnier, og den daværende britiske chefforhandler, brexitminister David Davis, indleder formelle forhandlinger om britisk exit fra EU.

- Mandag 29. januar 2018: EU27-landene vedtager på et europaministermøde i Bruxelles et mandat til forhandlingerne om en overgangsordning efter exit.

- Torsdag 12. juli 2018: Theresa May fremlægger en længe ventet hvidbog med britiske planer for fremtidens forhold til EU. Få dage tidligere har David Davis og udenrigsminister Boris Johnson forladt regeringen i protest mod en ifølge dem alt for blød brexitplan.

- Torsdag 19. juli 2018: Den nye brexitminister, Dominic Raab, mødes for første gang med Michel Barnier i Bruxelles, efter at David Davis er trådt tilbage. Raab lover mere fart på forhandlingerne.

- Oktober 2018: EU ønskede at afslutte forhandlingerne om udtrædelsen samt om en overgangsordning og rammerne for det fremtidige forhold. Det skulle give tid til oversættelse til alle EU-sprog og ratificering i Europa-Parlamentet. Et topmøde midt i oktober blev dog afsluttet uden en aftale.

- Tirsdag 13. november 2018: Det bekræftes fra Downing Street i London, at der er enighed om et udkast til en aftale om briternes udtræden af EU. Udkastet skal underskrives fra officielt hold.

- Onsdag 14. november 2018: Theresa May sikrede sig efter et fem timer langt møde i London opbakning i sin regering til udkastet til en brexitaftale.

- Søndag 25. november 2018: EU's stats- og regeringschefer godkender udtrædelsesaftalen og den politiske erklæring, der tilsammen udgør Storbritanniens udtræden af EU. Aftalen skal godkendes i det britiske parlament og i Europa-Parlamentet, før den træder i kraft.

- Fredag 29. marts 2019: Briterne udtræder efter planen ud af EU ved midnat. Det kan enten være med eller uden en aftale med EU.

Analyse: EU skruer bissen på før fiskeriforhandlinger med Storbritannien

Dansk erhvervsliv forbereder sig fortsat på hård brexit

Brexit: Statsministeren ønskede sig bedre fiskeriaftale

EU's stats- og regeringschefer godkender brexitaftale 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier