FødevareWatch

Dansk erhvervsliv forbereder sig fortsat på hård brexit

Selv om der søndag er positive meldinger fra EU's regeringschefer, ånder Dansk Erhverv endnu ikke lettet op.

Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali

Dansk Erhverv er glad og lettet over, at EU's regeringschefer søndag har godkendt en aftale om britisk udtrædelse af EU.

Det fortæller adm. direktør i erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen, Brian Mikkelsen. Han opfordrer samtidig sine medlemmer til at været indstillet på, at udfaldet kan blive et andet.

"Vi forbereder fortsat vores medlemmer på et hårdt brexit, fordi vi ved ikke, hvordan det ender om to år. Lige nu har vi fået fred, og vi krydser fingre for, at Theresa May (den britiske premierminister, red.) også får den i land i London," siger han.

Et hårdt brexit kan føre til et betydeligt velfærdstab for Danmark på grund af mindre samhandel og et tab af danske arbejdspladser, vurderer Brian Mikkelsen.

I den belgiske hovedstad, Bruxelles, nikkede stats- og regeringsledere søndag godkendende til dokumenterne for brexit - altså Storbritanniens brud med Den Europæiske Union, som landet har været medlem af siden 1973.

Aftalen skal godkendes i det britiske parlament og i Europa-Parlamentet, før den træder i kraft.

Den ventes at komme til afstemning i Storbritannien i midten af december, mens Europa-Parlamentet ventes at stemme om den efter nytår.

I 2017 eksporterede danske virksomheder varer for 86 mia. kr. til Storbritannien, der er Danmarks fjerdestørste eksportmarked.

Det sikrer 65.000 danske arbejdspladser fordelt på forskellige sektorer, oplyser organisationen Dansk Industri, der kalder søndagens aftale et vigtigt skridt fremad. 

Men ifølge organisationens europapolitiske chef, Anders Ladefoged, er der lang vej endnu.

"Det allersværeste er godkendelsen i det britiske underhus i december, og stemmer de den ned, står vi i en ganske svær situation. Hvis der ikke er nogen aftale overhovedet, kommer virksomhederne til at stå i en situation, hvor de ikke ved, hvilke spilleregler der gælder for samhandel. Så er man i juridisk og praktisk vakuum og en meget kaotisk situation," siger han.

Det berører ifølge Anders Ladefoged blandt andet toldbehandling, toldbetaling, transport for lastbil og fly, dataoverførsel og udstationering af medarbejdere.

Brexit: Statsministeren ønskede sig bedre fiskeriaftale

FødevareWatch Briefing: Ny L&F-direktør, bæredygtige bøffer og britiske Danish Crown-problemer

EU og briter er enige om udkast til fremtidigt forhold 

Mere fra FødevareWatch

Brancheforening får ny formand

De 50 medlemmer i brancheforeningen for plantebaserede fødevarer, Plantebranchen, får ny formand, der nok er kendt af de fleste i den sfære.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier