FødevareWatch

Norsk firma investerer en halv mia kr i ansigtsgenkendelse af laks

En ny teknologi til genkendelse af lakseansigter skal hjælpe den norske lakseindustri med at nedbringe brugen af antibiotika og andet medicin samtidig med, at det skal forbedre fiskenes velfærd. Men det er ikke nemt at lave en maskine, der kan genkende 4000 lakseansigter i timen.

Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Norske Cermaqs er gået i gang med et storstilet projekt, hvor selskabet inden for syv år vil skabe et system, der kan genkende lakseansigter ved at se på bl.a. gæller og prikker omkring fiskenes øjne.

Systemet skal hjælpe den enorme norske lakseindustri med at finde syge fisk og adskille dem fra den raske stime for at behandle dem særskilt.

Det skriver DR.

Projektet er særdeles avanceret og vil kræve mange års test og udvikling, før det er forventet klar til forventet brug i 2025-2026. Udviklingsfasen er budgetteret til at koste omkring 530 mio. kr. at udvikle.

"Genkendelsen skal jo være unik og gå enormt hurtigt. Når laksene skal op for at trække luft, passerer der 4.000 fisk i timen gennem scanneren. Det er cirka en laks i sekundet. Så det skal gå stærkt, og der skal være en høj grad af præcision, så der er en meget lille fejlmargin, og man ikke sender fisk til fejlbehandling," siger Harald Takle, der er teknologisk udviklingsdirektør i Cermaq, til DR.

Ifølge selskabet vil teknologien både skabe en mere effektiv produktion og samtidig skabe bedre velfærd for fiskene.

Verdens største laksekoncern lukker lukrativ kinesisk aftale med Alibaba

Dansk laksekæmpe mangedobler bundlinjen

Succeschef lader sine norske værdier strømme ind i dansk ledelse

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier