FødevareWatch

Danske æg får våbenskjold

Fra mandag vil danske æg tydeligt adskille sig fra udenlandske æg med nyt kvalitetsstempel på skallen.

Disse æg skal fremover have en stemplet skal, hvis de vil kalde sig danske. | Foto: Jakob Carlsen/Ritzau Scanpix

Når du åbner en pakke danske æg i supermarkedernes kølediske for at tjekke, om de er intakte, vil der fremover være trykt et dannebrogsflag, et æg, en høne og et hjerte direkte på skallen.

Mandag lancerer brancheorganisationen Danske Æg nemlig et nyt initiativ i form af et våbenskjold for at adskille danske æg fra udenlandske æg.

Det skyldes, at supermarkeder i stigende grad importerer udenlandske æg til Danmark. Problemet er, mener Danske Æg, at de ikke er af samme høje kvalitet.

"Vi har valgt at gøre det for at gøre forbrugerne opmærksomme på, at vi har et helt særligt produkt," siger sektorchef i Danske Æg, Jørgen Nyberg Larsen.

"Den danske forbruger vil kunne se, at det er danske æg, at fødevaresikkerhed, dyrevelfærd og sikkerhed er helt i top," siger han.

Ifølge Fødevarestyrelsen er danske æg generelt sundere og mere sikre end udenlandske æg.

En af forklaringerne er, at danske æg hver anden uge testes for alle knap 3000 forskellige typer salmonella.

Omvendt testes udenlandske æg hver 15. uge, men kun for de fem mest udbredte typer af salmonella, som EU kræver.

Til gengæld er udenlandske æg ofte billigere for indkøberne end danske æg, hvilket kan være en af årsagerne til, at flere supermarkeder vælger andre æg end danske.

"Vi synes ikke, at det er fair, at hvis vi i Danmark producerer efter nogle danske regler, er der nogle supermarkeder og indkøbere, som vælger æg, der er af lavere standard, end vi har."

"Hvis der er et politisk flertal for - og forbrugerne har opbakning til - at vi skal gøre det på en bestemt måde, synes vi også, at det er et valg, forbrugerne skal have ude i køledisken," siger Jørgen Nyberg Larsen.

Stor foodservice-grossist dropper buræg

Dava Foods tager patent på nyt scrambled eggs-koncept

Mere fra FødevareWatch

Stor uenighed om omfanget af sexismesager i restaurationsverdenen

Flere restauranter er begyndt at få øjnene op for sexisme- og chikaneproblemer, men der er grundet få indberettede sager uenighed om, hvor stort problemet i virkeligheden er. ”Bare fordi, der ikke kører nogle sager, betyder det ikke, at der ikke er et problem,” siger talsperson fra 3F.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier