FødevareWatch

Limfjordsøsters vælter frem - største bestand i 50 år

Fiskerne har efter mange års forbud igen fået lov til at fiske østers i Løgstør Bredning.

Limfjordsøsters.

Limfjordsøsters stortrives. Særligt i Løgstør Bredning er de små dyr i fremgang. Det skriver DR P4 Midt & Vest.

"Vi skal mere end 50 år tilbage i tiden, siden der har været så mange østers i Løgstør Bredning," fortæller Jens Kjerulf Petersen, der er professor ved DTU Aqua.

Årsagen til de mange østers skal findes flere steder. Færre blåmuslinger betyder, at der er mere plads til østers, men også højere temperaturer spiller ind.

"Der er ingen tvivl om, at det også skyldes stigende havtemperaturer," fortæller Jens Kjerulf Petersen.

Den positive udvikling i bestanden betyder, at limfjordsfiskerne har fået en kvote på 500 ton østers, hvilket er næsten tre gange så meget som sidste år.

"For fiskeriet er det en god ting, fordi de får flere østers. For os som forbrugere er det også en god ting, fordi det bliver muligt at få flere Limfjordsøsters, som alt andet lige er den bedste østers," siger Jens Kjerulf Petersen til DR P4 Midt & Vest.

Samtidig kan østersfiskeriet nu i højere grad spredes over flere fangststeder, så der kommer mere ro i Nissum Bredning, som hidtil har lagt bund for en stor del af østersbestanden.

"Vi får spredt fiskeritrykket på flere områder. Det betyder alt andet lige, at man får en anden stabilitet og en mindre risiko for de bestande, der er der," siger Jens Kjerulf Petersen.

Bestanden af østers er i bedring. Men det er ikke kun Limfjordsøsters, som spreder sig. Også den invasive stillehavsøsters stortrives også under forholdene i Limfjorden. Og den kan true den oprindelige Limfjordsøsters.

"Den vokser sig sammen i store rev, hvis man ikke gør noget ved dem. Og de rev udelukker alle andre – for eksempel vores egne østers og blåmuslinger," fortæller Jens Kjerulf Petersen.

Derfor afventer professoren også, at den positive udvikling af Limfjordsøsters i Løgstør Bredning forsætter.

"Det bliver spændende, om der kommer små nye østers ind, så det er en kontinuerlig historie eller det var en engangshændelse," siger Jens Kjerulf Petersen.

Artiklen er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af DR Midt og Vest

170 ton østers på vej mod kajkanter i Limfjorden

Østers ødelægger Limfjorden

Vilsund Blue lander ventet superresultat

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier