FødevareWatch

Norsk seafood-eksport nærmer sig 'magisk' grænse

Gode priser på torsk og en fortsat voksende lakseeksport løfter den samlede norske seafood-eksport i retning af et nyt rekordår.

Foto: Ritzau/Scanpix/Henning Bagger

Den samlede norske eksport af fisk og seafood fortsætter med at vokse.

Ifølge netavisen Hegnar.no har Norge i årets første ni måneder eksporteret i alt to millioner ton seafood til en samlet værdi af 71 mia. NOK., hvilket var 2,3 mia. NOK mere end for de samme tre kvartaler af 2017.

Ikke overraskende udgør lakseeksporten en meget stor del af eksporten. Samlet har de knap 750.000 ton eksporterede laks i årets første ni måneder en værdi af 49,4 mia. NOK.  Mens volumen lå syv pct. over 2017-niveauet var værditilvæksten på fire pct.

Alene i september udgjorde den samlede seafoodeksport 7,7 mia. NOK, og der spekuleres i, om man i år når 100 mia. NOK.

Ifølge Asbjørn Warvik Rørtveit, der er direktør for markedsindsigt og -adgang i organisationen Norges Sjømatråd, har kursudviklingen i diverse valutaer været gunstig for eksporten, ligesom gode priser på torsk og øget laksevolumen også får en del af æren.

"Det tegner til at 2018 bliver et rekordår. Skal vi passere den "magiske grænse" på 100 milliarder i eksportværdi i år skal blandet andet værdien i laks stige betydeligt i fjerde kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig går vi en spændende sild- og makrelsæson i møde med potentiale for værdivækst, udtaler han i en pressemeddelelse.

Danske Bank skruer op for forventningerne til norske laksekoncerner

Norsk laksekoncern er vokset vildt på børsen i Oslo

Norge overvejer skattesystem til havbrug

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier