FødevareWatch

Bæredygtigt sildefiskeri suspenderes i Danmark og Sverige

Efter Det Internationale Havforskningsråd i sommer fremlagde nye tal for bestandsstørrelse på silden i den vestlige Østersø har dansk og svensk fiskeri stoppet MSC-certificeringen af fiskearten i området.

Foto: Thomas Borberg/ritzau

Efter knap to år som MSC-certificeret er det ikke længere muligt at opretholde bæredygtigt fiskeri af de to sildebestande i henholdsvis Skagerrak, Kattegat og den Vestlige Østersø, og derfor suspenderes certificeringen i dansk og svensk fiskeri.

Det oplyser MSC (Marine Stewardship Council) i meddelelse.

"Dette er trist, men MSC er baseret på, at alle fisk, der bærer MSC miljømærket, skal være fra en bæredygtig bestand. Når videnskabeligt bevis for dette ikke længere er tilgængeligt, trækkes certifikaterne tilbage, eller som i dette tilfælde gør fiskeriet det af sig selv," udtaler Minna Epps, MSC-programdirektør for Skandinavien og Østersøregionen.

Beslutningen om suspenderingen kommer efter, at Det Internationale Havforskningsråd (ICES) tidligere i år fremlagde sine nye beregningsmodeller for bestandsstørrelse på silden i den vestlige Østersø. Suspenderingen træder i kraft i dag, 21. september.

ICES har øget den minimale bestandsstørrelse, som kræves for at bestanden kan betragtes som en sund bestand fra 90.000 ton til 120.000 ton, og da sildebestanden i øjeblikket ligger på omkring 105.000 ton, befinder den sig uden for det bæredygtige felt.

"Vi har sammen med vore kolleger i Sverige valgt at selvsuspendere fiskeriet af sild i Skagerrak, Kattegat og vestlige Østersø, hvilket er frustrerende, fordi det ikke sker som følge af, at bestandens udvikling er negativ. Suspenderingen sker alene som konsekvens af, at ICES nu vurderer, at bestanden bør være på 120.000 ton for at kunne kaldes sund, en vurdering som i 2017 lød på 90.000 ton, men vi håber, at vi kan genåbne certificeringen på et senere tidspunkt," udtaler Claus Reedtz Sparrevohn, biolog i Danmarks Pelagiske Producent Organisation.

Certificerede fisk indtager Lidls egne mærker

Fiskeriforeningen: Alt dansk fiskeri skal bæredygtighedscertificeres

Fiskeriforbud vil redde sildene - men tage livet af fiskeriby

Fiskere frygter nyt EU-forslag for sildefangst

WWF vil skærpe kravene til kendt bæredygtighedsmærke

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier