FødevareWatch

Aggressiv japansk krabbe invaderer danske østersbanker

En invasiv krabbeart fra Japan jager den almindelige strandkrabbe (billedet) på flugt fra Vadehavet og Limfjorden.

Foto: Lars Helsinghof Bæk/Ritzau Scanpix

Den aggressive asiatiske krabbe har på få år nærmest overtaget østersbanken i Vadehavet og gjort livet surt for den almindelige strandkrabbe, der og brødføder mange vadehavsdyr, fortæller Thomas Brændgaard, der er biolog og naturvejleder på Vadehavscentret.

Det skriver DR Syd.

"I starten, da de blev opdaget, skulle vi lede længe efter dem, og nu kan vi stort set ikke vende en østers uden at finde en håndfuld," siger han til DR Syd.

Den asiatiske krabbe er mere aggressiv og mere territorial end den almindelige strandkrabbe, der ses på billedet ovenfor, og derfor udfordrer immigranten sin danske artsfælle, fortæller Thomas Brændgaard til DR Syd.

Den invasive asiatiske krabbe har også fundet frem til Limfjorden. Indehaver af Jyllandsakvariet i Thyborøn Michael Madsen har mødt den både sidste år og i år.

"Vi har faktisk fundet den nogle gange. Jeg er dog ikke så bekymret for Limfjorden umiddelbart, da vi har en stor bestand af de almindelige strandkrabber, og de giver ikke op uden kamp," siger han til DR Syd.

I Vadehavet er strandkrabben føde for mange dyr, men Thomas Brændgaard ved endnu ikke, om det vil påvirke fødenettet i Vadehavet. Han frygter dog ikke, at den almindelige strandkrabbe helt vil forsvinde, og han vil blive meget overrasket, hvis den asiatiske krabbe også invaderer strandene på vestkysten.

"Oppe på stranden lever de store strandkrabber. De kan blive helt op til ti centimeter store, hvor de asiatiske kun bliver fire til fem centimeter. Så her kan de altså ikke konkurrere med de almindelige strandkrabber," siger han til DR Syd.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau bureau på vegne af DR SYD.)

Enorm efterspørgsel på danske krabber: Kineserne er umættelige

Royal Greenland står over for snarlig underbemanding

Nye skibe på vej til Royal Greenland 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier