FødevareWatch

Ellemann skal forklare stigning i antal af dyretransporter

Dyrevelfærdsordførere er rystede over både dyrevelfærden og tab af arbejdspladser ved lange dyretransporter.

Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) må rydde op efter de senere års eksplosive stigning i antallet af lange transporter til udlandet med levende smågrise.

Det mener en række ordførere for dyrevelfærd i Folketinget.

Jeg er rystet over, at vi sender så mange smågrise ud på urimeligt lange rejser uden for landets grænser til opfedning," siger Socialdemokratiets ordfører Simon Kollerup.

"Det er synd for grisene. Samtidig er det skidt for Danmark, at vi går glip af en masse arbejdspladser på de danske slagterier," siger han.

Han vil lige som Enhedslisten nu have ministeren i samråd.

"Noget tyder på, at udviklingen i smågriseindustrien er gået så stærkt, at kontrollen ganske enkelt ikke er fulgt med," siger Kollerup.

"Men vi kræver også politiske initiativer, der sikrer, at grisene i højere grad bliver hjemme i Danmark og skaber arbejdspladser her."

EL vil have minister i samråd

Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten er enig.

"Det er en helt vild stigning, der er sket i de lange transporter. Vi vil have ministeren i samråd om både begrænsning af dem og bedre kontrol," siger han.

Danske landmænds talent for at lave mange pattegrise per so har skabt en hel industri.

Det sendte sidste år 9,4 mio. smågrise ud på rejser på mindst otte timers lange køreture for at ende hos landmænd ofte i Tyskland, Polen eller Italien, hvor dyrene fedes op og slagtes.

På ti år er antallet eksploderet fra 1,9 mio. grise i 2007 til 9,4 mio. i 2017. Det viser en aktindsigt fra Fødevarestyrelsen til Dyrenes Beskyttelse.

Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører, Karina Due, mener, at der tegner sig et billede, hvor kontrollen slet ikke er fulgt med.

"Når der samtidig er tal, der tyder på for mange dyr i hver fjerde af de undersøgte transporter, så er det slet ikke tilfredsstillende," siger hun.

Også ordfører Trine Torp fra SF er bekymret over dyrevelfærden og tabet af danske arbejdspladser.

Ifølge et ministersvar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg i april var der i 2015 for mange svin om bord på hver fjerde af de under hundrede transporter, der blev tjekket ved stikprøvekontrol.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Hedebølge presser dansk slagterigigant baglæns

Danish Crowns ledelse har lovet selskabets ejere, at slagterigiganten inden 2021 vil præstere en langt bedre indtjening end konkurrenterne. Lige nu har de store tyske slagterier dog det største forspring til Danish Crown i 10 år.

Billige afrikanske øl skal bane vejen for klodens kæmper

Mens europæiske og amerikanske forbrugere i stigende grad vender øl og alkoholiske drikke ryggen, har industrikæmperne indstillet kikkerten på det afrikanske kontinent, hvor afsætningen skal øges gennem blandt andet meget billige øl.

Er norsk netbutik på vej mod børsnotering?

Kolonial.no, den store tabsgivende dagligvarebutik på nettet i Norge, kan ifølge analytiker have kurs mod en børsnotering, efter at et svensk investeringsselskab har investeret 300 mio. norske kr. i forretningen.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier