Danske landmænd kan få lov til at bruge bi-dræbende gift trods EU-forbud

Selvom et flertal af EU-landene forbyder bidræbende pesticider, kan landmændene i Danmark stadig søge om lov til at anvende dem.
Foto: JENS DRESLING/Ritzau
Foto: JENS DRESLING/Ritzau
AF RADIO24SYV

Et flertal af EU’s medlemslande blev i fredags enige om at forbyde pesticider, der skader bier. Men nu viser det sig, at forbuddet ikke nødvendigvis betyder et stop for brugen af giften på de danske marker. Miljøstyrelsen vil nemlig fortsætte den praksis, som de hidtil har haft, hvor det er muligt at søge om dispensation fra forbuddet – og altså bruge giften alligevel.

Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, var en af dem, der jublede, da EU-forbuddet blev stemt igennem i fredags. Hun synes, det er "meget uansvarligt" af Danmark, at de danske landmænd fortsat kan søge om dispensation til at bruge den.

"Jeg må indrømme, at jeg tager mig lidt til hovedet, når Danmark tilsyneladende vil fortsætte fuldstændig uforandret," siger hun til Radio24syv.

"Et flertal af EU-lande går ind bakker op om kommissionens oplæg til, at man trækker de her sprøjtegifte tilbage. Det er ikke noget, man gør hver dag i EU. Når man endelig gør det, så er det fordi at vi er oppe i det helt høje alarmberedskab og alle røde lamper blinker," tilføjer Maria Reumert Gjerding.

Hvis de danske landmænd mener, at det er nødvendigt for dem at bruge giftstofferne, der går under den samlede betegnelse neonikotinoider, kan de ansøge Miljøstyrelsen om dispensation til at bruge dem. Ifølge fagbladet Ingeniøren er det kun, hvis Miljøstyrelsen vurderer, at giften er den eneste udvej, at landmændene får lov til at bruge dem.

Hent FødevareWatch-appen til din iPhone HER og til Android HER.

Landbrug og Fødevarer har i øjeblikket en konkret ansøgning liggende hos Miljøstyrelsen om dispensation til at bruge gift, der er farlig for bier. Formand for Plantesektoren i interesseorganisationen, Torben Hansen, håber, at landmændene fortsat kan få lov til at bruge giftstoffet.

"Jeg vil håbe på, at vi fortsat kan bruge neonikotinoider, men det må være op til Miljøstyrelsen," siger han til Radio24syv og tilføjer:

"Så længe Miljøstyrelsen godkender det, så regner vi det også for en sikker brug."

Vibeke Møller, der er funktionsleder i Miljøstyrelsen, forklarer, at muligheden for at lave undtagelser til EU’s forbud mod giften, er skrevet ind i EU-forordningen, og det er blot den, styrelsen følger.

"Hvis nogle bestemt kriterier for at give dispensationen er opfyldt, så kan vi fortsat give dem," siger hun til Radio24syv.

Spørgsmål: Kan du forstå, hvis man undrer sig over, at der i fredags kom et EU-forbud mod det her stof, men så kan man i Danmark fortsat få dispensation til at bruge det?

"Det hænger sådan sammen, at vi laver en helt konkret risikovurdering. Det er rigtigt, at der på EU-plan har været mange forskellige anvendelser godkendt. Nogle af dem har helt sikkert udgjort en risiko for bier, og det viser EFSA’s (EU’s fødevarersikkerhedsagentur) vurdering jo også, og dem skal vi jo helt klart have forbudt, og det er jo det, som EU har taget hånd om her. Men så kan der være nogle helt konkrete anvendelser i Danmark med nogle lave doser til nogle bestemte typer afgrøder, hvor vi ikke mener, at de udgør en reel risiko for bierne," siger Vibeke Møller.

Socialdemokratiets miljøordfører Christian Rabjerg Madsen mener, at der skal sættes en stopper for en stor del af dispensationerne.

"I øjeblikket betyder regeringens fremfærd i spørgsmålet, at vi optræder cirka lige så grønt som Rumænien. Vi bruger alt, alt for meget af det her gift ude i naturen. På trods af at vi kan se, at vores bier er ekstremt presset,2 siger han til Radio24syv.

Danmark stemte i fredags som et af de eneste EU-lande nej til at forbyde det giftige stof, som i årevis har været mistænkt for at være en årsag til, at honningbier og vilde bier er gået drastisk tilbage i Europa. Det var kun Danmark, Tjekkiet, Ungarn og Rumænien, der stemte nej, og derfor sikrede de øvrige EU-lande, at forbuddet blev stemt igennem.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af  Radio24syv).

Faldende bibestand vil skade fødevareproduktionen

EU afgør slaget om biernes fremtid

Forskere: Danske bier bliver truet af særlige pesticider på rapsmarker 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også