Danmarks Statistik: De bedste landbrug tjener også penge i nedgangstider

De nyeste konkurstal fra Danmarks Statistik viser, at landbruget har været særligt ramt, men statistikkerne peger dog på, at nogle landbrug er bedre til at tjene penge end andre - uanset situationen.
Foto: JOACHIM ADRIAN/POLFOTO/ARKIV
Foto: JOACHIM ADRIAN/POLFOTO/ARKIV

Fra år til år svinger prisen, de danske landmænd kan få for deres varer ganske markant, og det er et vilkår, man som producent af korn, mælk eller kød må affinde sig med.

Efter en længere periode med faldende priser bød 2016 på prisstigninger, men udviklingen har været aftagende i slutningen af 2017, og meget tyder på, at den negative udvikling fortsætter i 2018, skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den fjerdedel af de danske heltidslandbrug, der i de enkelte år har haft de bedste driftsresultater fra 2008 til 2016, har haft positiv indtjening i hele perioden. Modsat har den fjerdedel med de dårligste driftsresultater haft negativ indtjening i hele perioden.

Ifølge Danmarks Statistik synes der også at være en sammenhæng mellem salgsværdien af landbrugets varer og antallet af konkurser i landbruget. Som salgsværdien af landbrugsvarer svinger antallet af konkurser meget over tid, og især 2015 og 2016 var hårde år for landbruget.

Ser man eksempelvis på salgsværdien af varer fra kvæg- og svineproducenter i forhold til antallet af konkurser for disse typer landbrug, viser det sig, at de mange konkurser i 2015 og 2016 kom efter fald i salgsværdien for kvæg og svin i 2014 og 2015. De nyeste tal for konkurser fordelt på sektorer viser, at landbruget er den eneste sektor, der i 2017 har flere konkurser end i 2009. Ud af de 2270 konkurser, der var i 2017, var 27 mælkeproducenter og 12 var svineproducenter.

Uanset udviklingen i den periode, som Danmarks Statistik har kigget på, viser en oversigt over investeringer i landbruget, at der i en længere periode er blevet afskrevet mere, end der blev investeret.

Frem til 2008 lå landbrugets investeringer markant over afskrivningerne, men fra 2009 og frem til og med 2016 er der blevet afskrevet for mere, end der er investeret for. Investeringerne dækker over grundforbedringer, investeringer i inventar og maskiner samt investeringer i driftsbygninger.

Læs hele regnskabsstatistikken fra Danmarks Statistik HER.

Danske restauranter går konkurs i hobetal

Sidste år bød på færre konkurser end året før

Nye tal viser bankers milliardindtægter fra trængt landbrug

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også