FødevareWatch

Landmænd kan forbydes at sprøjte på jord nær drikkevand

En ny afgørelse slår fast, at kommuner kan forbyde landmænd og privatpersoner at sprøjte på egen jord.

Arkivfoto. | Foto: Colourbox

Kommuner kan godt forbyde landmænd og private haveejere at bruge godkendte sprøjtemidler i områder tæt på drikkevandsboringer.

Det er resultatet af en afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet, som DR har fået indsigt i.

Sidste år gav Egedal Kommune sprøjteforbud til ni landmænd og tre haveejere, som efterfølgende har klaget til nævnet. De mener, at kommunen mangler faglige argumenter for at forbyde brugen af pesticider.

"Det er en lettelse og en glæde. Det er så afgørende vigtigt, fordi det er med til at sikre rent drikkevand for fremtidige generationer," siger formand for Teknik og Miljøudvalget i Egedal Kommune Peter Hansen (SF) til DR.

Han forventer, at Egedal-afgørelsen kan skabe præcedens for andre kommuner, som også vil gennemføre sprøjteforbud på udvalgte jorde.

"Det får betydning for hele Danmark. Jeg forventer, at de andre kommuner, som sidder i en lignende situation, følger i slipstrømmen af Egedal Kommune," siger Peter Hansen.

Landbruget har tidligere meldt ud, at det er klar til at gå rettens vej, hvis det skulle ende med et nederlag i klagenævnet.

Landbruget har lignende klagesager kørende i Sønderborg, Aalborg og Aarhus.

Flere kommuner arbejder på indsatsplaner for drikkevandsbeskyttelse, som kan føre til endnu flere sprøjteforbud i fremtiden.

Erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer vil nu nærlæse afgørelsen, som chefjurist Charlotte Bigum Lynæs betegner som principiel.

"Juridisk skal et ekspropriationsforbud være nødvendigt, og det krav er hverken fagligt eller juridisk opfyldt. Det er en sag med meget stor betydning for de berørte lodsejere. Vi vil nu gennemgå afgørelsen grundigt, men det er min klare overbevisning, at sagen bør indbringes for domstolene," siger hun i en skriftlig kommentar til Ritzau.

 

/ritzau/

Økologi er på det politiske menukort til kommunalvalget 

Dansk øko-direktør på talerstolen i det britiske parlament 

Økologer glæder sig over ny pesticidaftale

De danske kvægbønder får lov at gøde ekstra meget 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier