Greenpeace: Nye kvoteregler er kæmpe sejr for 'kuldsejlet dansk fiskeri'

Det vækker glæde hos organisationen Greenpeace, at Karen Ellemann og resten af Folketinget har besluttet sig for at gå sammen om en aftale, som kan begrænse koncentrationen af de danske fiskekvoter.
Foto: Gorm Olesen/Jyllands-Posten
Foto: Gorm Olesen/Jyllands-Posten
AF RITZAU & JØRGEN RUDBECK

Regeringen og alle Folketingets partier indgik torsdag en aftale, der skal sikre, at kvoterne i dansk fiskeri ikke koncentreres på for få hænder.

Og det vækker begejstring i organisationen Greenpeace, som har været en af de mange kritikere af den eksisterendende kvotemodel.

"Det er en kæmpe sejr for at bringe bæredygtigheden tilbage i et kuldsejlet dansk fiskeri, når Karen Ellemann nu samler et enigt folketing bag den her omfattende lovpakke. Ministeren fortjener stor ros for med strammere regler, øget kontrol og skrappere sanktioner langt om længe at sætte hårdt mod hårdt i forsøget på at gøre op med kvotekongernes fusk og uretmæssige dominans," udtaler Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace i Danmark, i en mail sendt til FødevareWatch.

"Kvotekongernes kolossale magt over fiskeriet ser omsider ud til at blive stækket, og vi er overbeviste om, at det kan blive en livline for både de mindre fiskere og det danske havmiljø," udtaler Birgitte Lesanner videre.

Fiskeriaftale med øget kontrol skal forhindre kvotekonger

Som del af den nye brede fiskeriaftale indføres en ny model for opgørelse af kvoteejerskab. Den skal gøre det umuligt at eje eller disponere over kvoter ud over det gældende loft. Hidtil har alene det formelle ejerskab af en kvote talt med i en fiskers kvoteregnskab.

Reglerne for, hvem der kan få en såkaldt A-status og blive erhvervsfiskere, bliver strammet. For at opnå den såkaldte A-status skal en fisker ifølge de nye regler som udgangspunkt have tjent "hovedandelen" af sin indkomst på havet. Hidtil har der stået i reglerne, at 60 pct. af bruttoindkomsten ved personlig virksomhed i de forudgående 12 måneder skal komme fra erhvervsfiskeri.

Alle kvoteejere, der har økonomiske engagementer i virksomheder eller hos personer, som også er kvoteejere, får pligt til at oplyse det, så det tæller med i det samlede kvoteregnskab.

Der indføres kvotekoncentrationslofter for selskaber og arter, der endnu ikke har lofter, og dispensationer givet til såvel personer som fartøjer bliver opsagt.

Hos Fiskerikontrollen bliver der er etableret et rejsehold bestående af specialister, der skal føre kontrol med at reglerne bliver overholdt, og endeligt indføres skrappere sanktioner for overtrædelse af kvotekoncentrationslofterne.

Fiskeriforening venter ro efter aftale om strammere kvoteregler

Alle Folketingets partier forhandler fiskeriaftale

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også