FødevareWatch

Fiskeriforening venter ro efter aftale om strammere kvoteregler

Formand for Danmarks Fiskeriforening håber på mindre "folketingsfnidder om fiskeriet" efter ny fiskeriaftale.

Foto: Dansk Fiskeriforening

Hos Danmarks Fiskeriforening har man ventet længe på torsdagens politiske aftale, der strammer reglerne for fiskekvoter, så de ikke ender på for få hænder.

Formand Svend-Erik Andersen forventer nemlig, at der med aftalen bliver "ro omkring fiskerierhvervet" efter en tid med de udskældte kvotekonger øverst på dagsordenen.

"Vi er godt trætte af den mistænkeliggørelse, der har været det seneste halve år," siger han.

Hele Folketinget bakker op om fiskeriaftalen. Den kommer, efter at Rigsrevisionen og Statsrevisorerne i august rettede deres skarpeste kritik af Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af fiskekvoter fra 2003 til 2017.

Fiskeriaftale med øget kontrol skal forhindre kvotekonger

Gennem strammere regler, mere kontrol og skærpede sanktioner i form af bøder skal aftalen forhindre, at få kvotekonger kan sætte sig på en stor andel af kvoterne. 

Blandt andet indføres en ny model for opgørelse af kvoteejerskab, så det ikke vil være muligt via kreative konstruktioner at eje eller disponere over kvoter ud over det gældende loft.

Svend-Erik Andersen glæder sig over, at aftalen "sætter en stopper for stråmandsvirksomhed" og strammer op på reglerne for, hvem der ejer kvoterne.

"Vi har i længere tid appelleret til, at der blev lavet en ordning, hvor man ikke alene overholder de gældende regler, men også overholder intentionerne bag.

Det mener vi, at reglerne kan være medvirkende til, siger han og understreger, at han ikke har læst selve aftaleteksten."

Og så håber Svend-Erik Andersen, at andre emner som en EU-reform af fiskeriet og konsekvenserne af Storbritanniens skilsmisse fra EU kan få lov at fylde mere, efter at aftalen er faldet på plads.

"I stedet for at have fokus på folketingsfnidder om fiskeriet," tilføjer han.

Aftalens elementer implementeres løbende næste år. Den forventes fuldt implementeret 1. januar 2019.

Fiskeriforeningen frygter hasteindgreb på kvotesystem

Fiskeriforening vil have udstillet antallet af brodne kar

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier