Smørkrise sender franske croissant-bagere i knæ

Prisstigningerne på smør har ramt de franske bagere hårdt. Mange har svært ved at holde forretningen i gang, og der arbejdes nu med politiske tiltag.
Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

De seneste efterhånden mange måneder med høje priser på smør har sat meget tydelige aftryk på de franske bagerihylder, hvor det er blevet knapt med udbuddet af croissanter.

Det skriver The Guardian efter at franske medier i den forgangne uge har omtalt manglen på smør som den værste siden 2. verdenskrig.

De høje priser presser bagerne, og smørkrisen er ifølge avisen blevet politisk, og det diskuteres nu, hvorvidt regeringen skal sikre franskmændene adgang til deres nationale bagerifavorit.

I perioden fra foråret 2016 til sommeren 2017 er priserne på smør næsten blevet tredoblet, og det har ramt landet med verdens største forbrug af smør per indbygger hårdt.

Mens priserne har ramt bagerne hårdt, har de franske forbrugere endnu ikke mærket de store prisstigninger, skriver The Guardian. Det skyldes, at detailkæderne fastsætter priserne med leverandørerne én gang om året. Det har så til gengæld betydet, at smørproducenterne nu søger afsætning i andre kanaler, hvor marginerne er højere, end tilfældet er i supermarkederne, og det har været med til at presse udbuddet af smør i supermarkederne ned.

Arla advarer mod mangel på smør og fløde til jul

Smørpriserne buldrer i vejret - Arla hæver mælkeprisen

Først var croissanten i fare: Nu frygter svenskerne en smørkrise

Croissantkrise truer i Frankrig

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også