FødevareWatch

Halalkød bliver del af kommunal valgkamp

Dansk Folkeparti vil gøre det umuligt at få halalkød i de offentlige institutioner i Horsens Kommune og stiller det som krav for at kunne støtte en kommende borgmesterkandidat i kommunen.

Foto: AP

(Opdateret kl. 7.50 med kommentarer fra Martin Henriksen, Dansk Folkeparti.)

Dansk Folkeparti vil kun stille sig bag en kommende borgmesterkandidat i Horsens, hvis kandidaten forpligter sig til at ville udfase halalkød i offentlige institutioner i Horsens Kommune.

Det skriver Berlingske.

"Vi vil have rituelt slagtekød ud af de kommunale indkøbsaftaler. Det betyder reelt, at det kød, der bliver serveret i de kommunale institutioner, skal være ikke-halalslagtet. Derudover skal producenterne garantere, at kødet ikke er halalslagtet, og at der ikke er betalt halalafgifter," siger Claus Kvist Hansen, der udover at være Dansk Folkepartis spidskandidat i Horsens også er medlem af Folketinget.

DF-toppen bakker op

Både Venstres og Socialdemokratiets borgmesterkandidater i den østjyske kommune har over for Horsens Folkeblad afvist det ultimative krav.

Men på Christiansborg er der fuld opbakning fra DF-toppen - også selv om partiet normalt bryster sig af ikke at fremsætte ultimative krav.

"Hvis man ønsker, at den mad, man indtager hos en offentlig institution, er halalslagtet, så må man selv tage en madpakke med," siger udlændingeordfører Martin Henriksen til Ritzau.

"Det er forkert, når maden i offentlige institutioner er velsignet af en imam. Det må da være sådan, at når man får mad i en offentlig dansk institution, så er det neutral mad – ikke islamisk mad."

Hvordan andre DF-lokalpolitikere vil tage kampen op, vil Martin Henriksen lade være op til de enkelte lokalforeninger.

"Om man skal gribe den an på samme måde, som man har gjort i Horsens, det må man vurdere lokalt. Men vi synes, det er et godt initiativ," siger han.

Udlændingeordføreren understreger, at partitoppen stadig ikke mener, at man skal "stille ultimative krav i tide og utide".

"Men engang imellem kan det være fint nok. I Horsens stiller man et meget, meget håndfast krav, og det er helt fint med os inde på Christiansborg.

Og hvis man i andre kommuner overvejer at gøre noget tilsvarende, har vi tillid til, at det kan man godt finde ud af at håndtere lokalt."

Dyrere kød og mere administration

Til TV2 Østjylland, siger Danish Crowns pressechef Jens Hansen, at slagterikæmpen sagtens levere varen, men det vil koste både forbrugere og landmænd.

"Vi kan levere den vare, som kunderne vil have, så længe det er inden for lovgivningens rammer. Men et totalt forbud mod halalslagtet kød vil koste ekstra. Der skal ske en stor grad af sortering og mere administration i produktionen," siger Jens Hansen til TV2 Østjylland og tilføjer:

"Hvor meget kødet stiger i pris er svært at sige, det kommer an på mængderne. Men det vil stige."

Kommunalvalget finder sted 21. november.

Danske butikskæder styrer uden om ramadanen

Analytiker tror på stort comeback til Mengniu

På trods af internationalt boom: Danske supermarkeder mærker ikke interesse for halalkød

Medie: Kæmpe halalslagteri på vej på børsen

Forsiden lige nu

Her er de danske producenter bag Michelin-stjernerne

Det er ikke kun de mange kokke og restauranter, som skal sole sig i succesen fra Michelin-guiden, der mandag uddeler årets stjerner i Norden. På et nyt landkort får restaurantgæsterne mulighed for at se, hvilke producenter og leverandører, der har dyrket lilla blomkål og lavet kødet i lammetataren.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier