Vismænd: Opsvinget har endegyldigt bidt sig fast

Formandskabet for Det Økonomiske Råd mener, at dansk økonomi er fri af finanskrisen og går gode år i møde. Hos Landbrug & Fødevarer mener cheføkonom, at Formandsskabet er vel optimistiske.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF RITZAU & JØRGEN RUDBECK

Der er ingen grund til at tro, at det økonomiske opsving i Danmark stopper lige her og nu.

Det vurderer formandskabet for Det Økonomiske Råd - i daglig tale vismændene - i sin seneste rapport, der er udkommet tirsdag.

Her skønnes det, at væksten i Danmark for første gang siden 2006 når over to pct.

Vismændenes prognose siger, at den vil udgøre 2,3 pct. både i år og næste år, ligesom man frem til 2025 vil opnå en gennemsnitlig vækstrate, der ligger over to pct.

"Danmark vurderes dermed at være kommet over krisen efter næsten 10 år," hedder det i rapporten.

Her advares der dog også mod, at "økonomiens kapacitetsgrænser vil blive testet" de kommende år.

Det betyder med andre ord, at der efterhånden ikke er flere ledige hænder, der kan hive væksten endnu højere op.

"Hvis manglen på arbejdskraft i virksomhederne bliver for stor, er der risiko for, at det kan føre til en svækkelse af konkurrenceevnen.

Det kan enten være som følge af kraftigt stigende lønninger eller faldende produktivitet, sådan som det var tilfældet op imod begyndelsen på den finansielle krise," står der i rapporten.

Vismændene vurderer dog, at den private beskæftigelse fortsat vil vokse de kommende år, men tempoet vil blive sat ned.

Mens der kom 51.000 flere ansatte i private virksomheder i 2016, forventes ændringen i beskæftigelsen kun at nå op på 22.000 i 2019.

Vel optimistiske vismænd

Hos Landbrug og Fødevarer, ser cheføkonom Frank Øland også positivt på den økonomiske udvikling, men vurderer, at Formandsskabet er for optimistiske i forhold til vækstudsigterne for erhvervsinvesteringerne.

"Hvis forventningerne til væksten i erhvervsinvesteringerne skal indfries, så skal der ske flere forbedringer i forhold til skatter, afgifter, finansieringsmuligheder og kreditvilkår," udtaler han i en mail sendt til FødevareWatch.

I forhold til størrelsen på arbejdsstyrken viser en konjunkturmåling foretaget af Landbrug & Fødevarer,  at der allerede i dag er betydelige flaskehalsproblemer på det danske arbejdsmarked.

Ifølge organisationen viser målingen en kraftig stigning i antallet af virksomheder, der melder, at "manglende adgang til arbejdskraft" begrænser produktionen. I 3. kvartal 2017 meldte hver femte fødevarevirksomhed om mangel på arbejdskraft.

"Derfor er det afgørende at politikerne fortsat har fokus på strukturforbedrende reformer, der kan øge produktiviteten og arbejdsudbuddet. Vi støtter op om Formandskabets anbefalinger fra "Dansk økonomi, Forår 2017" af en lavere beløbsgrænse i Beløbsordningen for udenlandsk arbejdskraft og mener at positivlisten bør revideres, så også faglært arbejdskraft inden for mangelområder kan opnå arbejdstilladelse," udtaler Frank Øland.

I Danske Bank er reaktionen på Vismændenes halvårlige vurdering af den danske økonomi, at man håber, at de får ret, men derfra har cheføkonom Las Olsen svært ved at se produktiviteten som den store vækstmotor.

"I øjeblikket stiger produktionen pr. arbejdstime med måske en procent om året i det meste af den private sektor. Den vækstrate forventer vismændene bliver fordoblet, ikke mindst fordi virksomhederne vil investere langt mere. Vi håber, de får ret, men det er lidt svært at se, hvor den fremgang skulle komme fra," udtaler han.

"Til forskel fra os regner vismændene med, at den høje vækst vil fortsætte. De seneste måneder har ellers budt på tal til den lave side for forbrug og eksport, og vi regner med yderligere modvind fra den svagere dollar, både for Danmark og Europa i det hele taget. Derfor er det vores bud, at væksten aftager i 2018, til to procent. Der er dog klart en realistisk mulighed for, at vismændene får ret. Normalt i et opsving øger virksomheder og husholdninger deres gæld for at skrue op for forbrug og investeringer. Det har vi næsten ikke set i dette opsving, men det kan komme," hedder det videre fra Las Olsen.

Dansk eksport får "mavepuster" af stærk krone

Fødevareindustrien venter massiv vækst

Fødevareeksporten ventes at nå rekordhøje 163 mia. kr. i 2017

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også