FødevareWatch

Dansk eksport får "mavepuster" af stærk krone

Det har negative konsekvenser, at den danske krone er blevet styrket over for flere af Danmarks vigtigste samhandelsvalutaer, påpeger cheføkonom i Nykredit.

Foto: Danish Crown/PR

Den danske eksport falder til jorden med et fald på 1,4 pct. i juli, efter en mavepuster fra den stærke danske krone som er blevet styrket over for flere af Danmarks vigtigste samhandelsvalutaer i starten af året, hvilket har gjort de danskproducerede varer dyrere på eksportmarkederne.

Det vurderer Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit, efter at Danmarks Statistik fredag morgen har offentliggjort tal for Danmarks betalingsbalance i juli.

"Det er umiddelbart et øv-tal. Status er således nu, at eksporten har stået mere eller mindre i stampe igennem 2017. Forklaringen er helt nærliggende, at den danske krone er blevet mærkbart styrket over for en række af vores vigtigste samhandelsvalutaer her i starten af året. Den stærke krone har slet og ret givet eksporten en mavepuster her i starten af året," skriver Tore Stramer i en kommentar.

Danmarks fire største eksportmarkeder er Tyskland, Sverige, USA og Storbritannien, hvor den amerikansk dollar nu koster 6,1765 kr. mod 7,1023 kr. i starten af året, mens det britisk pund nu koster 8,1175 kr. mod tidligere 8,7251 kr.

Stadig pæn vækst på eksportmarkeder

Væksten er dog stadig pæn på eksportmarkederne, hvor der er udsigt til den højeste vækst i fem år, og ifølge Tore Stramer er det økonomiske opsving derfor stadig på rette kurs.

"Det er derfor også vores forventning, at eksporten igen vil genfinde melodien her i slutningen af 2017. Det er dertil værd at bemærke, at importen generelt er faldet her i starten af året. Det betyder, at nettoeksporten har givet et positivt rygstød til økonomien til trods for den lidt svage udvikling. Dansk økonomi har således også fortsat sikker kurs mod en BNP-vækst på over 2 pct. i år. Opsvinget er med andre ord fortsat på rette kurs," skriver Tore Stramer.

Overskuddet på betalingsbalancen faldt med 1,8 mia. kr. til i alt 14,6 mia. kr. i juli som en direkte konsekvens af den svagere eksport.

Voksende veganerselskab banker eksportdøren op

Efter en stribe blodrøde år har Arlas største datterselskab nu overskud

Hækkerup: Pas på udlandet ikke løber fra Danmark

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier