FødevareWatch

Arla opkøber konkurstruet jysk mejeri

Den store mejerikoncern overtager Endrup Andelsmejeri, som gennem længere tid har bøvlet med økonomien. Mejeriets fremtid er dog endnu uvis.

Foto: Andreas Carstensen/ JP

Fremover er det andelskoncernen Arla, der har kontrol over Endrup Andelsmejeri, der siden sommer har været truet af konkurs.

Det fremgår af en meddelelse.

Produktionen på det, der siges at være verdens ældste fungerende mejeri, har ifølge Arla stået stille siden 30. juni 2017. Siden har ledelsen i Endrup Andelsmejeri og 12 andelshavere søgt en løsning, der kunne forhindre mælkeproducenternes kollektive og individuelle konkurs, og det er nu endt med et salg til Arla.

Overdragelsessummen oplyses ikke, men af meddelelsen fremgår det, at Arla overtager mejeriet og medarbejderne i Endrup Andelsmejeri.

Aftalen med Arla sikrer de ramte mælkeproducenters fortsatte eksistensgrundlag, hedder det i meddelelsen.

Uvis fremtid

Arla har hjulpet andelshaverne i Endrup Andelsmejeri med at forhandle og opnå en økonomisk løsning med mejeriets kreditorer med henblik på at finansiere Endrup Andelsmejeris restgæld, oplyser koncernen.

"Vi har valgt at indgå aftalen med Endrup Andelsmejeri for at hjælpe mejeriets mælkeproducenter og deres familier, så de kan få fred og ro til at koncentrere sig om deres mælkeproduktion. De er blevet tilbudt at blive andelshavere i Arla, hvor deres mælk kan blive en nyttig og lønsom del af vores danske og internationale forretning," udtaler vice-adm. direktør i Arla Foods, Povl Krogsgaard.

Der er endnu ikke truffet endelig afgørelse om mejeriets fremtid, men af meddelelsen fremgår det, at Arla har undersøgt mulighederne for at drive produkterne og produktionen på Endrup mejeri videre. Indtil videre er der dog ikke "fundet en rentabel løsning, der gør det økonomisk ansvarligt for Arlas andelshavere, at Arla genoptager produktionen på mejeriet, som har kørt med underskud igennem længere tid."

Endrup Andelsmejeri er ifølge egne ord verdens ældste andelsmejeri, og det har eksisteret som selvstændigt mejeri siden 1884.

Overraskende med salg til Arla

I sommer afviste konstitueret direktør Michael Zøhner overfor Jydske Vestkysten, at det var Arla, som var i spil som mulig overtager.

"Nej, det er ikke Arla, vi taler om. Det er en stærk udenlandsk mejerikoncern, der er inde i billedet," sagde Michael Zøhner, der selv trådte til som direktør i foråret, efter at man havde sagt farvel til Carsten Frandsen, der havde været direktør i otte år.

Michael Zøhner understregede over for Jydske Vestkysten, at både et samarbejde og et egentligt salg kunne blive udgangen af de forhandlinger, som foregik mellem Endrup og mulige danske og internationale investorer i starten af juni.

Jysk andelsmejeri indsætter ny top

Øko-ost med salpeter udløser bøde på 20.000 kr.

Arla skubber mælkeprisen et nøk op

Øko-ost med salpeter udløser bøde på 20.000 kr.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier