Folketinget vil have kommunerne med på øko-vognen, men kun få har sagt ja

Inden 2020 er målet, at minimum 60 pct. af maden i kommunale køkkener skal være økologisk.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF DR NORDJYLLAND

Tre ud af fem måltider, der langes over disken i offentlige køkkener og institutioner i kommunerne, skal være økologiske i år 2020.

Sådan lyder målet fra politikerne i Folketinget, men kun få kommuner har indtil videre taget initiativer i den retning.

Målet om 60 procents økologi blev første gang formuleret i 2012 af den daværende S-SF-R-regering, og også den borgerlige regering har sat penge af til formålet, men kun 31 ud af landets 98 kommuner har søgt om støtte til at få sat gang i en omstilling.

I Nordjylland er det kun Aalborg Kommune, der har lavet en økologisk handlingsplan.

Det er skuffende, lyder det fra Marian Aagaard, der er formand for Kost & Ernæringsforbundet i Region Nordjylland.

"Jeg havde godt nok forventet, at der var flere, der var kommet ind i kampen," siger hun og tilføjer:

"Hvis vi skal nå i mål, skal kommunerne til at komme i gang, og det undrer mig meget, at man ikke har søgt nogle af de midler, man kan få til omlægningen."

I alt er der blevet afsat 144 millioner kroner til omlægningen, men det har ikke fået Vesthimmerlands Kommune til at hoppe med på projektet.

"Det bliver ikke mig, som sætter det på dagsordenen. Jeg mener ikke, at det er Folketingets opgave at bestemme, hvilke fødevarer der er bedre end andre," siger borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Knud Kristensen (K) til DR Nordjylland.

Heller ikke i Hjørring Kommune har politikerne søgt om økonomisk hjælp.

Det skyldes blandt andet, at man skal have ret til købe råvarer lokalt og ikke være tvunget til at få fragtet de økologiske varer langvejs fra, siger borgmester Arne Boelt (S).

"Vi har en intention om at indføre så meget økologi som muligt, men direkte at pålægge institutionerne det, har vi svært ved at finde flertal for," siger han.

På oekologisk-spisemaerke.dk kan du se, hvilke offentlige og private institutioner og restauranter, der har gjort sig fortjent til at få Miljø- og Fødevareministeriets Økologiske Spisemærke.

(DENNE ARTIKEL ER EN TOPHISTORIE FRA DR NORDJYLLAND DISTRBUERET AF RITZAU.)

Ny kampagne sætter fokus på økologi i offentlige køkkener

Minister vil kigge milliardudbud efter i sømmene

SKI tavs om kritik af milliardudbud

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også