FødevareWatch

Novozymes-boss: Enzymer til mad vokser hurtigt og er en robust indtægt

Adm. direktør i Novozymes, Peder Holk Nielsen, påpeger, at Novozymes har mange gode produkter i markedet og flere på vej.

Foto: Cathrine Ertmann/Polfoto/Arkiv

Det går stærkt med at få solgt enzymer til mad og drikke i Novozymes. Faktisk så stærkt, at divisionen kaldet Føde- og Drikkevarer havde en organisk vækst på 10 pct. og en salgsvækst i danske kr. på 12 pct. i andet kvartal 2017 mod en organisk salgsvækst på 4 pct. i perioden 2016.

Og væksten er bredt funderet, fortæller Peder Holk Nielsen, der er administrerende direktør i Novozymes, til Ritzau Finans.

"Væksten hænger sammen med en masse gode ting. Føde- og drikkevarer er i sig selv en meget heterogen division," siger topchefen.

"Det, der trækker, er den forretning, vi kalder ernæring. Der er rigtigt godt salg af produkter, der hjælper kunderne med at lave levnedsmidler, der er sundere og bedre. Så er der selvfølgeligt et bundtræk fra udviklingsmarkederne, der pt. primært handler om stivelsessirup, som man bruger i levnedsmidler og drikkevarer, som i nogen grad nyder godt af, at majs er forholdsvis billigt og sukker dyrere," forklarer direktøren.

Oveni kommer vækst i salget af enzymer til bageriindustrien på de fleste markeder.

"Der er rigtig mange kilder til vækst her - og det virker sådan set ret robust. Jeg tør ikke love, at tocifrede vækst er noget, vi kan levere i tid og evighed i Føde- og Drikkevarer, men jeg mener da, at det er forholdsvis robust," siger Peder Holk Nielsen.

Omsætningen landede på 1041 mio. kr. i divisionen mod en omsætning i den største division i Novozymes, salget af enzymer til vaskemidler, på 1181 mio. kr. Men Peder Holk Nielsen vil ikke spå, om Føde- og Drikkevarer vælter Vaskemidler af tronen som den største i Novozymes.

"Jeg tror på, at der er rigtig mange gode ting på vej i Vaskemidler, der også vil få Vaskemidler til at vokse langt hurtigere, end den gør i øjeblikket, på den længere bane," vurderer han.

"Jeg ikke forestille mig andet, at selv om en del år vil vaskemidler til tøj og opvask stadig være en meget stor del af den samlede forretning. Om den ene division så er større en den anden - jeg håber, at de begge vokser," siger Peder Holk Nielsen.

Valutajustering ikke reel nedjustering

Peder Holk Nielsen, der er adm. direktør i Novozymes, ser ikke fredagens nedjustering i selskabets salgsvækst i kroner som en rigtig nedjustering.

"Det kommer alene af svagere valutakurser. Det er intet andet i det end valutaoversættelsen primært med henvisning til dollaren - det er ren omregning - og det er ikke noget, vi ser som en nedjustering her i Bagsværd," siger direktøren til Ritzau Finans med henvisning til, at hovedkontoret er placeret i den københavnske forstad.

"Jeg regner derimod med, at væksten fortsætter i år - måske med en lille pil op. Vores tillid til og sikkerhed for, at vi lander på 2-5 pct. er øget," fortsætter Peder Holk Nielsen.

Novozymes har justeret forventningerne til salgsvæksten i danske kr. til 1-4 pct. mod tidligere 3-6 pct. Samme justering er foretaget for væksten i resultatet af primær drift (EBIT).

Forventningerne til den organiske vækst fastholdes på 2-5 pct., på trods af at den organiske salgsvækst endte på 3 pct. i årets første seks måneder. Bundlinjen ventes ligeledes fortsat at vokse med 2-5 pct.

"Jeg har oplevet at blive brændt af overraskelser i både 2015 og 2016, og jeg synes ikke, at man kan udelukke, at sådan nogle overraskelser kan ske igen. Og derfor er hele spændet sådan set i spil. Men det er da klart, at hvis vi kigger på momentet i forretningen, så er det med pil op," siger direktøren.

Han påpeger, at Novozymes har mange gode produkter i markedet og flere på vej:

"Og jeg håber da, at vi kommer et pænt stykke over de 2 pct.," siger han.

Sidste år var der nedjusteringer fra selskabet hængt op på udfordrede vaskemiddel-, føde- og drikkevare- samt landbrugsmarkeder, og Peder Holk Nielsen siger, at han er bevidst om, at de landbrugsrelaterede markeder, hvor flere af Novozymes' divisioner har kunder, hurtigt kan ændre sig igen.

Novozymes nedjusterer igen

Opsagt Novozymes-direktør får mindst 15 mio. kr. i gyldent håndtryk

Novozymes-formand: "Peder har 100 eller 110 pct. opbakning fra mig selv og bestyrelsen"

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier