FødevareWatch

Novozymes nedjusterer igen

Det blev til endnu en nedjustering for Novozymes, som dog præsterer bedre end analytikernes forventninger i fødevarekategorien.

Foto: Novozymes

Novozymes kom ud andet kvartal 2017 med et overskud af den primære drift (EBIT) på 963 mio. kr. og et nettoresultat på 735 mio. kr.

I forhold til analytikernes forventninger klarede selskabet sig lidt dårligere end ventet, viser estimater indsamlet af Ritzau Estimates før regnskabet.

Medianen af ni analytikeres estimater var et EBIT-resultat på 979 mio. kr. og et overskud efter skat på 748 mio. kr.

I det tilsvarende kvartal sidste år havde Novozymes et overskud på den primære drift på 961 mio. kr. og et overskud efter skat på 751 mio. kr.

Novozymes' omsætning steg i første kvartal 2017 til 3538 mio. kr. fra 3429 mio. kr. i andet kvartal året før. Til sammenligning var der ifølge Ritzau Estimates ventet en omsætning på 3564 mio. kr.

Føde- og drikkevarer gør det godt

Novozymes' salg af enzymer til føde- og drikkevareindustrien steg i andet kvartal af 2017 til 1041 mio. kr. fra 930 mio. kr. i den tilsvarende periode året før.

Det var bedre end ventet blandt analytikerne ifølge Ritzau Estimates, der havde et estimat for divisionen på en vækst til 979 mio. kr.

Væksten i danske kr. landede i kvartalet på 12 pct. mod 0,5 pct. i perioden sidste år. Ifølge Ritzau Estimates var der ventet en vækst på 5,3 pct. Den organiske vækst var på 10 pct. mod ventede 4,0 pct., hvilket også var den organiske vækst i andet kvartal 2016.

"Der var vækst i de fleste af vores segmenter inden for føde- og drikkevarer, hvor ernæring, stivelse og drikkevarer bidrog mest i første halvår. Salget til bageriindustrien klarede sig særdeles godt i andet kvartal, hvor solide resultater i EMEA mere end opvejede den negative effekt af de annoncerede prisnedsættelser inden for friskholdelsessegmentet i Nordamerika," skriver Novozymes i fredagens regnskab.

Landbrug og Foder overrasker voldsomt negativt

Novozymes' salg inden for forretningsområdet Landbrug og Foder faldt i andet kvartal af 2017 til 428 mio. kr. fra 496 mio. kr. i den tilsvarende periode året før.

Det var klart svagere end ventet blandt analytikerne ifølge Ritzau Estimates, der havde ventet et salg i divisionen på 504 mio. kr.

Divisionen omfatter salg af foderenzymer og mikroorganismer til akvakultur og landbrug (BioAg).

Væksten i danske kr. var på minus 14 pct. mod 0,8 pct. i andet kvartal 2016, mens den organiske vækst faldt til minus 16 pct. mod et plus på 13 pct. i andet kvartal 2016. Ifølge Ritzau Estimates var der ventet en vækst i danske kr. på 1,7 pct. og et fald i den organiske vækst på 3,5 pct.

"I første kvartal var salget til foderindustrien positivt påvirket af lageropbygning hos vores distributionspartner. Som forventet blev lagerbeholdningerne reduceret i andet kvartal. For halvåret samlet set realiserede Novozymes moderat salgsvækst inden for foder," skriver Novozymes i fredagens regnskab.

Nedjusterer forventninger

Novozymes nedjusterer sine forventninger til 2017 i danske kroner. Det sker udelukkende på grund af svagere valutaer, skriver selskabet fredag morgen i regnskabet for årets andet kvartal.

Enzymselskabet venter nu en salgsvækst i danske kr. på 1-4 pct. i 2017. Overskuddet af primær drift (EBIT) ventes at vokse med 1-4 pct., mens målet om overskudsgraden fastholdes på de 28 pct.

Tidligere forudså Novozymes en salgsvækst i kroner på 3-6 pct. samt en stigning i resultatet af primær drift på 3-6 pct. via en overskudsgrad på cirka 28 pct.

Hele årets bundlinje ventes stadig at vokse 2-5 pct.

Forventningerne til den organiske vækst er desuden også stadig uændret på 2-5 pct.

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier