FødevareWatch

Kronikør: Sukkerindustrien har ingen skrupler

Det er ikke de overvægtige danskere, som man skal henvende sig til, hvis man vil have en sundere befolkning. Kostvejleder forsvarer de overvægtige og skyder i stedet på de nuværende kostråd og på den del af fødevareindustrien, som har sukker som sit omdrejningspunkt.

Foto: Tina Nielsen, Polfoto

Kostvejleder Marie Raes har ikke meget tilovers for de officielle statslige kostråd og for den del af fødevareindustrien, som arbejder med sukker som ingrediens.

I en kronik i Jyllands-Posten forsvarer hun det stigende antal danske overvægtige, og sender en mindre bredside af sted mod kostrådene, som hun kritiserer for at være udarbejdet af Fødevarestyrelsen og ikke Sundhedsstyrelsen, fordi styrelsen ifølge kronikøren har forpligtelser over dagligvarehandel og fødevareindustri.

Ny sukkerfri fremgang i Easis

"Udover Fødevarestyrelsens forpligtelser over for dagligvarehandel, producenter og big business indenfor fødevarebranchen, er der også væsentlige interesser på spil i big pharma, som risikerer at opleve et dramatisk fald i behovet for lægemidler, hvis kostrådene blev justeret hen mod en mere naturlig kost for mennesket. Danskerne ville blive raskere og sundere, og det er der jo ingen penge i," skriver Marie Raes, der i sin kronik blandt andet også kritiserer, at kostrådene og viden omkring samme ikke er blevet opgraderet over årene.

"Når vi vælger ”sund mad”, er det på baggrund af en vejledning, som myndighederne har givet os. Vi spiser det, myndighederne har besluttet sig for må være sundt. Men vejledningen er desværre ikke justeret på trods af bedre vidende, så vi forbrugere bliver ved med at vælge ud fra 50 år gammel viden, og hele vores opfattelse af sund mad er blevet forskruet og unaturlig. I dag er vi langt dygtigere og mere præcise i vores forskning, og vi kan nu konstatere, at risikoen for at få netop hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og overvægt er større, når vi følger de forældede kostråd. Kostrådene bærer præg af, at det er fødevareindustrien, der har det største udbytte af, at danskerne følger dem," skriver Marie Raes.

Sukkerfri drikke skal slukke Coca-Colas tørst efter indtægter

Starbucks flytter produktion fra tørkeramt område

Nordic Sugar-ejere i stor deroute

Nordic Sugar klar til sukkerkvoters ophør

Mere fra FødevareWatch

I Ovodan har man gjort æg til en global milliardforretning

Det fynske æggepulverselskab Ovodan Egg Group er markedsledende i flere lande og buldrer i disse år frem i Kina. I år har selskabet, der er ejet af Stadil-konglomeratet Thornico, en børsnotering i kalenderen, som skal fremme væksten yderligere.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier