FødevareWatch

Rekordvækst blandt de danske restauranter

Nye tal viser, at den danske restaurationsbranche havde et gyldent 2016. Guldregnen på landets toprestauranter har med stor effekt dryppet ned på hele sektoren, som siden 2008 har haft en omsætningsvækst på 36,9 pct.

Foto: Colourbox

[RETTELSE KL.8.30: I artiklen fra Berlingske havde der sneget sig en fejl ind omkring væksten på 36,9 pct., som i første omgang kunne tolkes som værende for 2016 alene. Det er rettet, så væksten på 36,9 pct. er for perioden 2008-2016.]

Restaurationsbranchen nyder stor gavn af, at de danske toprestauranter gennem de seneste år har markeret sig på den internationale scene og sikret sig såvel stjerner som titler.

Ifølge Berlingske viser tal fra brancheforeningen Horesta , at omsætningen for de danske restauranter i siden 2008 er steget med 36,9 pct., svarende til 11,3 mia. kr. Siden 2008 er det kun gået fremad med danskernes lyst til at spise ude, og ifølge tallene omsatte bespisningserhvervet i 2016 for 41,9 mia. kr. Isoleret til 2016 voksede omsætningen med 6,6 pct.

Få adgang til alle FødevareWatch-nyheder – HER!

"Restaurationsbranchen har udnyttet, at vi er en gastronomisk supermagt. Den internationale anerkendelse er smittet af på hele restaurationsbranchen, så det ikke alene er topgastronomien men også mange andre typer restauranter, hvor vi ser en positiv spiral," siger Katia Østergaard, direktør i Horesta, til avisen.

Sætter spor i detailhandlen

I det seneste regnskab fra detailkoncernen Coop får den øgede danske trang til udespisning en del af æren for, at væksten i dagligvarehandlen er bremset op. Topchef Peter Høgsted sagde i sidste måned, at man i Coop har undervurderet konkurrencen fra horesta, take away og convenience.

"Der er en tendens, vi har undervurderet: Danskernes bruger markant flere penge på restauranter, take-away og catering – og det har i 2016 nulstillet væksten på det traditionelle dagligvaremarked. Hjemmelavet mad viger ganske enkelt for tilberedt mad i takt med, at danskerne er mere pressede på tid end på penge," udtalte Peter Høgsted, der i 2016 kunne se kunne koncernens omsætning gå tilbage til 44,7 mia. kr. fra 45,2 mia. kr. i 2015.

Branchen bakker op om ny restaurationslov

Topledelse suspenderet på Hotel-og Restaurantskolen

Coop mister momentum og mere end halverer overskuddet

Mere fra FødevareWatch

Højere omkostninger rammer Danish Crown på indtjeningen i halvåret

Halvårsregnskabet for kødkoncernen viser fremgang på toplinjen, mens indtjeningen falder som følge af dyrere energi, transport og emballage. Salgsfokus er rettet på omstilling væk fra Kina og mere afsætning i Europa og markeder som USA og Japan. Fokus på flere plantebaserede produkter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier