Skal fremtidens fødevarer 3D printes?

Teknologisk Institut vil forme fremtidens fødevarer i 3D printere. Målet er bedre produktudvikling i fødevareindustrien samt sundere og mere spiseværdige måltider.
Foto: Teknologisk Institut
Foto: Teknologisk Institut

Teknologisk Institut Instituttet har netop anskaffet sig sin første 3D fødevareprinter, som skal eksperimentere med teknologien inden for avanceret fødevarefremstilling. Formålet er at udvikle individuelt skræddersyede fødevarer, som kan få børn til at spise flere grøntsager eller forbedre sundhedstilstanden hos syge og for ældre, som er truet af underernæring.

Det skriver instituttet i en pressemeddelelse.

"Med det nuværende teknologiniveau er printede fødevarer af lav kvalitet. Men der er et stort potentiale for Danmark, hvor vi i forvejen er stærke på fødevareproduktion. Det er nu, den danske fødevareklynge skal tage fat på området, hvis vi vil være førende på udvikling og anvendelse af 3D printede fødevarer," siger specialist Mia Fiilsøe Falkeborg, Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut har i samarbejde med Dupont og Aarhus Universitet udført en række forsøg for af afprøve mulighederne. Her så man på samspillet mellem teknologien, fødevareingrediensernes egenskaber, de sensoriske kvaliteter og forbrugernes holdning. Ved en test af potentialet af 3D printede grøntsager fik 21 børnehavebørn valget mellem almindelige og stjerneformede gulerødder. Her foretrak 17 af børnene de stjerneformede grøntsager.

Ud over 3D print til børn, syge og ældre, tænkes der også globalt med 3D print af fødevarer til gourmetrestauranter og specialdesignede fødevarer til militæret, rumfartsteknologien og til private hjem.

Hjemmelavet 3D-mad har kurs mod Danmark

Israelere vil revolutionere fødevaresektoren med laboratoriekød

Den printede pizza kan være på trapperne

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også