FødevareWatch

Europæisk mejeriorganisation frygter Brexit-katastrofe

I den europæiske sammenslutning af mejeriorganisationer, Eucolait, er der stor frygt for, hvad brexit kan komme til at betyde for sektoren på begge sider af Den Engelske Kanal.

Matt Dunham/AP/Polfoto
Foto: Matt Dunham/AP/Ritzau

Der spekuleres hårdt i, hvad konsekvenserne af briternes farvel til EU bliver.

Eucolait, sammenslutningen af europæiske mejeriorganisationer, vurderer ifølge Dairy Industry Newsletter, at Storbritanniens udtræden af EU vil medføre stor skade på mejerisektoren i både EU og Storbritannien.

Det skriver Mælkeritidende.dk.

Storbritannien eksporterer årligt mejeriprodukter for mere end én mia. euro til andre EU-lande, mens landets import fra 27 EU-lande samlet beløber sig til mere end 3 mia. euro.

Sammenslutningen mener, at fremtidens forhold mellem EU og Storbritannien bør være så lig det nuværende som muligt.

I dag er EU's såkaldte MFN-told på de vigtigste mejeriprodukter på 1000-2000 euro/ton, og det vil i begge retninger kunne få "katastrofale" effekter, når man tager omfanget af handelsstrømmen i betragtning, mener man i Eucolait.

Brexit barberer milliarder af Arlas omsætning

Dansk fødevareeksport i trecifret millionfald efter Brexit

Så hurtigt rullede Arla baglæns på sit største marked

Forsiden lige nu

Her er de danske producenter bag Michelin-stjernerne

Det er ikke kun de mange kokke og restauranter, som skal sole sig i succesen fra Michelin-guiden, der mandag uddeler årets stjerner i Norden. På et nyt landkort får restaurantgæsterne mulighed for at se, hvilke producenter og leverandører, der har dyrket lilla blomkål og lavet kødet i lammetataren.

Udsigt til rekordproduktion af danske grise

Landmændenes produktion af smågrise ventes i år at stige til næsten 33 mio. - det højeste niveau nogensinde. En stor del af smågrisene eksporteres, men efter mange års fald er der også udsigt til svag vækst i slagtningerne i Danmark.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier