FødevareWatch

Danmark har verdensrekord i økologikøb

Danmark besidder fortsat suverænt pladsen som verdens førende økologination. En stor kampagne skal øge salget med 50 procent yderligere de næste tre år.

Forbrugere verden rundt køber mere økologi end nogensinde. Men det er stadigt danskerne, der kører i den økologiske førertrøje.

Det fremgår af en ny international rapport fra det schweiziske forskningscenter Fibl. Den offentliggøres i forbindelse med verdens største økologimesse, Biofach, i Tyskland. Her deltager et rekordhøjt antal danske virksomheder i et stort eksportfremstød arrangeret af Økologisk Landsforening.

Danmarks førerposition bygger på, at den økologiske andel af det samlede fødevaresalg herhjemme i 2015 lå på 8,4 pct. foran Schweiz og Luxembourg med 7,7 og 7,5 pct.

"Det er en global førsteplads, vi kan være utroligt stolte af. Det er vidnesbyrd om, at danskerne ønsker at tage ansvar med deres fødevareindkøb og gøre en forskel for naturen og miljøet samt sikre et godt liv for dyrene," siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Efterspørgslen herhjemme ventes at få et yderligere spark opad de kommende tre år med den hidtil største kampagne for dansk økologi. Det sker med 25 mio. EU-kroner i ryggen.

"Kampagnen skal gerne øge det hjemlige salg med 50 procent. Den retter sig især mod den store gruppe af forbrugere, der kun køber økologi af til, så de fremover tiere vælger flere forskellige økologiske produkter," siger Helene Birk, markedschef for eksport i Økologisk Landsforening.

På eksportområdet er ambitionerne også store. Ifølge den nye Fibl-rapport blev der verden over i 2015 solgt økologiske varer til en værdi svarende til cirka 565 mia. kr.

Dermed er den globale økoomsætning mere end firedoblet siden år 2000. En udvikling der ventes at fortsætte, og som de danske økovirksomheder satser på at få en solid bid af.

Den danske eksport af økologi har sat rekord de sidste ti år i træk. I 2015 var den på knap to mio. kr. - en stigning på 15 pct. på blot et år.

"De to mia. kr. var oprindeligt først målet i 2020, så vi har opjusteret forventningerne markant. Nu forventer vi, at økoeksporten nærmer sig 3,5 mia. kr. i 2020," siger Helene Birk.

L&F er bekymret for udvanding af økologi i EU

Det er blevet billigere at købe økologisk frugt og grønt

Chr. Hansen ser gylden fremtid i økologi

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier