FødevareWatch

Frilandsæg bliver på tirsdag til skrabeæg

Fugleinfluenzaen betyder, at frilandsæg ikke længere kan sælges med den betegnelse. De skal fra på tirsdag sælges som skrabeæg, meddeler Fødevarestyrelsen.

Foto: Thomas Borberg

Udbrud af fugleinfluenza i Danmark har betydet, at danske fjerkræ på ordre fra Fødevarestyrelsen har skullet opholdes indhegnet de seneste par måneder.

Fordi fuglene har været indhegnet så længe, kan deres æg ikke længere kategoriseres som frilandsæg, men får i stedet betegnelsen skrabeæg, skriver TV2.

Det er EU-regler, som er årsagen til, at æggene skal have en anden salgstitel. Ifølge reglerne kan æg ikke kategoriseres som frilands, hvis hønerne har gået under tag i 12 uger.

"Vi ser udbrud rundt omkring i vores nabolande. Så sent som 23. januar fandt vi også en and ved Aarhus, som havde fugleinfluenza, så det er derude endnu," siger Stig Mellergaard, der er souschef i Fødevarestyrelsen, til TV2.

Inden de 12 uger var nået, udtalte sektorchef for Danske Æg og Det Danske Fjerkræraad, Jørgen Nyberg Larsen, til Altinget.dk, at han frygtede, det ville skade en række danske ægproducenter, hvis det skete, at de ikke længere måtte kalde deres æg for frilands.

"Der er nogle producenter, der kan komme i klemme ganske voldsomt," lød det dengang fra Jørgen Nyberg Larsen.

Danske frilandsæg i fare

Fugleinfluenza skaber amerikansk ægmangel

Fugleinfluenza skader dansk eksport i mindre grad end tidligere

Midtjyder skal kigge efter døde fugle

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier