Da Danish Crown omkring årtusindeskiftet besluttede at lukke sit slagteri på Samsø, forsøgte lokale svineproducenter forgæves at redde slagteriet ved at skabe en kvalitetsgris kaldet Samsø-grisen.
Nu har en kreds af personer, der ønsker at skabe en økoklynge på Samsø, så formået at skabe et slagtehus på øen øst sydøst for Aarhus.
Det skriver Landbrugsavisen.
Det nye slagtehus har med finansiering fra RealDania-fonden, EU-støtte via Lokale Aktionsgruppe (LAG) samt Samsøfonden lejet sig ind i et gammelt mejeri på øen. Desuden har 25 andelshavere hver skudt 5000 kr. ind som startkapital, og dermed har slagtehuset fundet de 900.000 kr., som var påkrævet.
"Vi vil med projektet opildne nogle flere til at have dyr, for nu kan de få dem slagtet," siger Bent Degn, formand for SamsØkologisk, til Landbrugsavisen.
Det nye slagtehus har fået et CVR-nummer denne uge, og i næste uge forventer de at slagte de første dyr. En slagter er ansat på deltid.
Samsø vil tiltrække unge og iværksættere med fælles landbrug
Penge til at gøre Samsøs landbrug økologisk strømmer ind
Italienske is-magere fandt lykken på Samsø