Finanslov: Nu skal flæskestegen igen dufte på plejehjemmet

Kommunerne kan til næste år søge om 425 millioner kroner til at etablere eller genåbne køkkener på de mange plejehjem, der får leveret mad fra et storkøkken. Pengepuljen får kølig modtagelse i fynske kommuner, og direktør i Ældresagen maner til kamp.
Foto: Ditte Valente/Polfoto/Arkiv
Foto: Ditte Valente/Polfoto/Arkiv
AF RITZAU

Duften af flæskesteg fra ovnen og sydende frikadeller på panden er forsvundet fra en række plejehjem, der får leveret maden fra storkøkkener. Samtidig er hver femte af de gamle på plejehjemmene underernæret.

Det får nu direktør i Ældresagen, Bjarne Hastrup, til at sende en appel til pårørende, personale og ældreorganisationer: Det er nu, I skal lægge pres på kommunerne for at få de ældres appetit og livskvalitet tilbage.

Baggrunden for appellen er, at partierne bag den netop indgåede finanslovsaftale har afsat 425 millioner kroner til at få etableret eller genetableret køkkener på de enkelte plejehjem. Pengene kan kommunerne søge i 2017.

"Det er et meget stort og nødvendigt løft," siger Bjarne Hastrup.

Anderledes ser en række kommunale ældrepolitikere på pengepuljen, viser en rundringning, som Fyens Stiftstidende har foretaget til socialudvalgsformændene i de fynske kommuner.

"Problemet er, at der ikke følger penge med til personale," siger formanden for Socialudvalget i Nyborg Kommune, Carsten Kudsk (DF).

Ældrerådmanden i Odense Kommune, Brian Skov Nielsen (EL), afviser med samme begrundelse at genåbne køkkener, og fra formanden for Socialudvalget i Kerteminde Kommune Marianne Machon (V) lyder det: Det er typisk leflen for vælgerne.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) afviser kritikken.

"Kommunerne har i år fået værdighedsmilliarden til ældre, og den fortsætter de kommende år. Herfra kan kommunerne prioritere at bruge penge på de ældres mad," siger hun.

Ifølge Ældresagen koster underernæring samlet samfundet seks milliarder årligt.

(Dette er en historie fra Fyens Stiftstidende distribueret af Ritzau.)

Hovedstadens børn og ældre får mere øko-mad end i de øvrige regioner

Danske øboere vil sælge "sund" is til syge asiatere

It-system kan hjælpe storkøkkener med at halvere madspild

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også